Αντίδραση τηλεοπτικών σταθμών για το σ/ν

Αντίδραση τηλεοπτικών σταθμών για το σ/ν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαφωνία της με την κυβέρνηση, ως προς τις αρχές του νομοσχεδίου για τους τηλεοπτικούς παρόχους περιεχομένου, εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα μέλη της Ενωσης, η αδειοδότηση των παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση στον δικτυακό τόπο opengov.gr, έχει στοιχεία αντίθετα προς το Σύνταγμα και παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν αλλάξουν οι συγκεκριμένες αρχές, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ επιφυλάχθηκαν για προσφυγές κατά του νόμου τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΙΤΗΣΕΕ, Πάνο Κυριακόπουλο, η παρέμβαση του κράτους γίνεται στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν σπάνιοι πόροι, όπως είναι οι συχνότητες. Ομως αυτό ίσχυε όσο οι συχνότητες ήταν αναλογικές και τις κατείχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Σήμερα, με το ψηφιακό σύστημα εκπομπής, αφενός οι συχνότητες δεν κατέχονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αφετέρου δε και κυρίως στο «φάσμα» χωράνε υπερπολλαπλάσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί απ’ όσους υπάρχουν σήμερα. Το κράτος ωστόσο δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις που τα ζητήματα λύνονται με όρους αγοράς.

Πάντως η διοίκηση της ΕΙΤΗΣΕΕ, αν και διαφωνεί με το ν/σ στις βασικές του αρχές, θα συμμετάσχει στον διάλογο για το θέμα, εφόσον η κυβέρνηση το θελήσει. «Ο χώρος απαιτεί νηφαλιότητα», είπε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης, Στρατής Λιαρέλης.

Τα στελέχη της ΕΙΤΗΣΕΕ στάθηκαν ιδιαίτερα στις κινήσεις και δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη. Ο ταμίας του Δ.Σ., Κώστας Κιμπουρόπουλος, τόνισε ότι καθημερινά πραγματοποιεί «βίαιες» και «άκομψες» παρεμβάσεις, όπως εκείνες που αφορούν στην ανεξαρτησία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.

Τα μέλη της ΕΙΤΗΣΣΕ παρουσίασαν επίσης τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε η Pricewaterhouse Coopers, με στόχο την καταγραφή της κατάστασης στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Η κατάσταση εμφανίζεται αποκαρδιωτική, ειδικά μετά τα capital controls. Η διαφημιστική δαπάνη υποχώρησε την περίοδο 2008-13 κατά 54%, ενώ την ίδια περίοδο οι συσσωρευμένες ζημίες των καναλιών εθνικής εμβέλειας ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Εκτοτε, σύμφωνα με τον κ. Λιαρέλη, η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω και μετά τους τελευταίους δύο μήνες η αγορά κινείται στο 25% της αντίστοιχης περιόδου του 2014.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο Δημόσιο αποδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς 8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,25 δισ. αφορούν άμεσους και έμμεσους φόρους. Τέλος σε ό,τι αφορά το κόστος της άδειας λειτουργίας της Digea, η ΕΙΤΗΣΕΕ ανέφερε ότι κατέβαλε τα υψηλότερα τέλη στην Ευρώπη, που αντιστοιχούν σε 110 ευρώ ανά 1.000 κάτοικους. Η δεύτερη πιο ακριβή είναι εκείνη της Κύπρου, ενώ σε αρκετές χώρες είναι δωρεάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή