Συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει δραστικής ουσίας

Συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει δραστικής ουσίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στο καθεστώς συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία και μείωση της τιμής των γενοσήμων και φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους περιλαμβάνονται στο νέο, τρίτο κατά σειρά, μνημόνιο. Παράλληλα δεν προβλέπεται η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, ούτε όμως και η επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, η οποία, παρά το όσα δήλωνε προχθές ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, δεν τέθηκε καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Στο κείμενο του μνημονίου αναφέρεται ότι «οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, περιορίζοντας τη δημόσια δαπάνη, ρυθμίζοντας τις τιμές των φαρμάκων, βελτιώνοντας τη διοίκηση των νοσοκομείων, αυξάνοντας την κεντρική προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού των νοσοκομείων, ελέγχοντας τη συνταγογράφηση, εκσυγχρονίζοντας το πληροφοριακό σύστημα».

Παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Υγείας είχε δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να γράφουν στις ηλεκτρονικές συνταγές και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου που αυτοί προτείνουν, όταν πρόκειται για γενόσημα ή για φάρμακα που αφορούν χρόνιες παθήσεις, η κυβέρνηση καλείται να επαναφέρει την κατάσταση στο προηγούμενο καθεστώς. Συγκεκριμένα, οι γιατροί θα συνταγογραφούν μόνο με βάση τη δραστική ουσία. «Πιστεύουμε ότι είναι αντιεπιστημονικό, είμαστε η μόνη χώρα στην οποία εφαρμόζεται, και θα έπρεπε ο θεράπων ιατρός να μπορεί να επιλέγει το φάρμακο που θεωρεί καταλληλότερο για τον ασθενή, ειδικά για χρόνιες παθήσεις», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Μείωση τιμών σκευασμάτων

Παράλληλα επεκτείνεται ο υφιστάμενος τρόπος τιμολόγησης των μη προστατευόμενων από πατέντα φαρμάκων και των γενοσήμων που κυκλοφόρησαν μετά το 2012 (50% και 32,5% της τιμής πατέντας αντίστοιχα) και στα παλαιότερα φάρμακα, με στόχο τη μείωση των τιμών.

«Θεωρητικώς, με την αύξηση του όγκου της χρήσης των γενοσήμων, εξοικονομούνται πόροι που κατευθύνονται προς την παραγωγή νέων φαρμάκων. Η πολιτεία, η οποία όμως δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη, δίνει προκαταβολικά μείωση της τιμής, υποσχόμενη την αύξηση της χρήσης, άρα και της παραγωγής φαρμάκων», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης, μεταφέροντας το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στη φαρμακοβιομηχανία, η οποία εκτιμά ότι πολλά παλιά φθηνά φάρμακα θα αποσυρθούν από την αγορά. Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να υποστεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία βασίζεται κυρίως στην παραγωγή γενοσήμων.

Σήμερα, για τα γενόσημα που κυκλοφόρησαν και τα off patent φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους πριν από το 2012 έχουν γίνει απλώς οριζόντιες μειώσεις.

Επιπλέον, προβλέπεται επέκταση του μέτρου του claw back (μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης δαπάνης από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ) σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακοβιομηχανίες. Tο claw back εφαρμόστηκε από το υπουργείο Υγείας το 2012 στις φαρμακευτικές εταιρείες, και τον περασμένο Ιούνιο με έξι αποφάσεις (2439-2445/2015) κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή