Σε θέση μάχης οι δικηγόροι για τις αλλαγές στον νέο Κώδικα

Σε θέση μάχης οι δικηγόροι για τις αλλαγές στον νέο Κώδικα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θερμό» και μεστό ανακατατάξεων αναμένεται να είναι το προσεχές διάστημα για τη Δικαιοσύνη, καθώς πέραν των αλλαγών που προωθούνται βάσει του νέου μνημονίου που υπεγράφη, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέου γύρου κινητοποιήσεων των δικηγόρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Περί τα τέλη Ιουλίου, οι δικηγόροι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο το θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί στις 15 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει οριστεί η σύγκληση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων. Σημειωτέον ότι η ολομέλεια έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι τα βασικά άρθρα του νέου κώδικα που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2016 «πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τόσο στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης όσο και στη διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων, με στόχο να ευνοηθούν οι τράπεζες σε βάρος των οφειλετών αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων».

Το θέμα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πάντως, δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο ο δικηγορικός κλάδος τηρεί στάση αναμονής, καθώς βάσει του νέου μνημονίου επίκεινται αλλαγές και στον Πτωχευτικό Κώδικα. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, καθίσταται ευκολότερη η επανασύσταση εταιρειών που έχουν πτωχεύσει, ενώ συμπεριλαμβάνεται και σειρά διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας πτώχευσης, καταργώντας τις μέχρι σήμερα πολύπλοκες και χρονοβόρες ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να κηρυχθεί μια εταιρεία και τυπικά πτωχευθείσα. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, η δανειακή σύμβαση προβλέπει την άμεση θεσμοθέτηση ειδικής θέσης συμβούλου αφερεγγυότητας, ο οποίος θα αναλαμβάνει όλα τα διαδικαστικά της πτώχευσης και της εκκαθάρισης της «προβληματικής» επιχείρησης. Σημαντικό είναι, δε, ότι με τις νέες ρυθμίσεις, εφόσον μια εταιρεία πτωχεύσει, δεν στερείται ο ίδιος επιχειρηματίας της δυνατότητας να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία.

Ανοιχτά επαγγέλματα

Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προβλέπει επίσης το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών. Για τους συμβολαιογράφους, οι αλλαγές αφορούν τις αμοιβές τους. Ειδικότερα, οι αμοιβές για συμβόλαια αξίας από 0 ευρώ έως 120.000 ευρώ μειώνονται από 1% που ισχύει σήμερα στο 0,80%, ενώ για τα συμβόλαια μεγαλύτερης αξίας, η απελευθέρωση των αμοιβών έχει ήδη θεσμοθετηθεί από προηγούμενα μνημόνια.

Ως προς τους δικαστικούς επιμελητές, εφεξής θα μπορούν να δραστηριοποιούνται πέραν της αρμοδιότητας του πρωτοδικείου, αφού η έκταση δραστηριοποίησής τους θα ορίζεται από αυτή στην οποία έχει αρμοδιότητα το εφετείο. Ειδικά για τον νομό Αττικής, όπου υπάρχουν δύο εφετεία –Αθήνας και Πειραιά– προβλέπεται ότι οι δικαστικοί επιμελητές θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες και των δύο εφετείων.

Με αντικειμενικό σκοπό οι πολίτες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη νομοθεσία, η κυβέρνηση καλείται ώς τον Μάρτιο 2016 να προτείνει μακροπρόθεσμο σχέδιο κωδικοποίησης των κυριότερων νομοθεσιών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μέχρι τον Δεκέμβριο 2016 ηλεκτρονικής πύλης, που θα παρέχει πρόσβαση στη νομοθεσία τόσο στη δημοσιευμένη μορφή της (ΦΕΚ) όσο και στην ενοποιημένη εκδοχή διαφόρων διατάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή