Κοινές πρωτοβουλίες από Χριστιανισμό – Ισλάμ

Κοινές πρωτοβουλίες από Χριστιανισμό – Ισλάμ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δράση του Ισλαμικού Κράτους απειλεί χριστιανούς και μουσουλμάνους και για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά πρέπει και οι δύο θρησκείες να αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο Αρμένιος πατριάρχης Αράμ Α΄, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για να πάρει μέρος σε διαθρησκευτική συνάντηση στη σκιά της αυξανόμενης ισχύος και καταστροφικής δράσης των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

«Πρέπει να θέσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα στην παγκόσμια ατζέντα και όλες οι θρησκείες να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού», τονίζει ο κ. Αράμ και μιλά για κοινές ζωές, οράματα και αξίες, και υπογραμμίζει την ανάγκη οικοδόμησης ενός περιβάλλοντος «όπου όλοι μας, όλες οι θρησκείες, ακόμη και όσοι ασπάζονται διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικά πιστεύω, διατηρούν τις προτεραιότητές τους, αλλά κάνουν τη μεγάλη επιλογή να ζήσουν ειρηνικά μαζί.

Ακόμη και στην ίδια οικογένεια πολλές φορές τα μέλη είναι διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές προτεραιότητες, ωστόσο συμβιώνουν αρμονικά».

Με δεδομένο ότι το Ισλαμικό Κράτος μάχεται οποιονδήποτε είναι υπέρ της μετριοπάθειας και της ειρηνικής συνύπαρξης, όλο και περισσότεροι θρησκευτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η λύση δεν μπορεί να προέλθει μόνο με στρατιωτικά μέσα. Ο Αρμένιος πατριάρχης του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κάνει λόγο για μια στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις προσεγγίσεις: στρατιωτική, αλλά και θρησκευτική και διπλωματική και οικονομική».

Τονίζει ότι κάθε φορά που άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, θρησκείες, κουλτούρες συναντιόνται για να συζητήσουν ζητήματα που τους απασχολούν όλους, «είναι μια θετική ένδειξη και χρήσιμη, υπό την έννοια ότι σε αυτό τον μικρό κόσμο στον οποίο ζούμε όλοι πρέπει να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και να αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον όπως είμαστε, και τελικά πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, διότι ζούμε στην ίδια γειτονιά. Και δεν εννοώ μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αποστάσεις έχουν εκμηδενισθεί, δεν υπάρχουν πλέον σύνορα». Επικαλείται μάλιστα ως παράδειγμα την Ευρώπη «που ήταν στο παρελθόν χριστιανική, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Ακόμη και στην Ελλάδα ζουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες. Αυτός είναι ο σημερινός κόσμος και πρέπει να συμπεριφερθούμε ανάλογα».

Αφού σημειώνει ότι «όλοι οι μουσουλμάνοι, όχι μόνον εδώ, σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και ευρύτερα, αποστασιοποιούνται από το Ισλαμικό Κράτος και το καταδικάζουν» αναφέρει ότι έχει φθάσει η ώρα «να πάμε πέρα από την απλή καταδίκη, στην ανάληψη κοινών δράσεων, γιατί ο ISIS δεν είναι μόνο δικό μου πρόβλημα που είμαι χριστιανός, είναι και πρόβλημα των μουσουλμάνων, και δεν είναι μόνο περιφερειακό πρόβλημα, είναι παγκόσμιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή