Ο Υμηττός παραμένει υπό απειλή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε η προχθεσινή πρώτη καταιγίδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Υμηττό, καθώς είχε πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση των φραγμάτων που υπάρχουν στο βουνό από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο πρόβλημα της μη υλοποίησης ακόμα των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες πλαγιές παραμένει και απαιτεί άμεσα λύση.

Τη Δευτέρα, τα επτά φράγματα της ΕΥΔΑΠ που υπάρχουν στον Υμηττό πάνω από την Ηλιούπολη κράτησαν τόνους νερού και χώματος, με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα και –σύμφωνα με τον Δήμο Ηλιούπολης– μόνο μικρές ποσότητες χωμάτων να φτάσουν στις οδούς Σοφοκλή Βενιζέλου, Τήνου, Ταμπά και Λέλας Καραγιάννη, οι οποίες εκκαθαρίστηκαν από συνεργεία του Δήμου. Είχε προηγηθεί, εντός του θέρους, ο καθαρισμός των φραγμάτων από συνεργεία του ΣΠΑΥ, καθαρισμός που αποδείχθηκε σωτήριος.

Η απειλή όμως δεν έχει απομακρυνθεί από τον Υμηττό. Οπως είναι γνωστό, έπειτα από κάθε πυρκαγιά, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η ανάπτυξη πλημμυρικών φαινομένων (καθώς λείπει η βλάστηση που συγκρατεί τα νερά της βροχής), καθώς και η απομάκρυνση του χώματος από το νερό, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η δυνατότητα αναδάσωσης. Γι’ αυτό πάντα μετά μια μεγάλη φωτιά έχει ιδιαίτερη σημασία η δημιουργία δικτύου από κορμοδέματα και κλαδοδέματα, δηλαδή η δημιουργία ξύλινων φραγμάτων, που αποτρέπουν τα πλημμυρικά φανόμενα, συγκρατώντας και το χώμα. Το υλικό για τη δημιουργία αυτών των δεμάτων προέρχεται από τα δέντρα που «κτύπησε» η φωτιά.

Καθυστέρηση

«Αντιμετωπίσαμε αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τις υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης στο επείγον αυτό ζήτημα, καθώς δεν δέχθηκαν να υπογράψουν αυτεπιστασίες, με ανάληψη του έργου από τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς, όπως γινόταν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Βαλασόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και δήμαρχος Ηλιούπολης. «Ο ΣΠΑΥ με δικά του κονδύλια, χωρίς δεκάρα από το Πράσινο Ταμείο, έχει εκπονήσει τη Μελέτη Υλοτόμησης για τη δημιουργία των αναγκαίων κορμοδεμάτων και κλαδοδεμάτων και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Περιμένουμε εντός της εβδομάδας την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και τον διευθυντή Δασών. Σε περίπτωση που υπάρχει και άλλη καθυστέρηση, την επόμενη βδομάδα προχωρούμε στα αναγκαία έργα», τονίζει ο κ. Βαλασόπουλος. Αναφερόμενος στον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το έργο, υπολόγισε πως απαιτούνται τουλάχιστον δέκα μέρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT