2.500 πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας

2.500 πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι τα σύνορα στον δρόμο προς την Ευρώπη έχουν κλείσει οδήγησε στον «εγκλωβισμό» των μεταναστών που έρχονται από τα νησιά στην Αθήνα. Ετσι χθες το βράδυ περισσότερα από 2.500 άτομα είχαν καταλύσει στην πλατεία Βικτωρίας, κυρίως μετανάστες που ήρθαν από τη Μυτιλήνη με δύο πλοία, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Αριάδνη». Χθες καταστηματάρχες της πλατείας συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ζητώντας οικονομική στήριξη από τον δήμο για τις ζημιές που υφίστανται. Καθώς στην πλατεία Βικτωρίας και στους γύρω δρόμους επικρατούσε το αδιαχώρητο, οι καφετέριες επί της πλατείας έκλεισαν εφόσον ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν. Αργά το βράδυ, όταν ο συνωστισμός υποχώρησε, ορισμένες καφετέριες άνοιξαν και οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν ποδόσφαιρο. Ωστόσο η πλατεία, όπου είχαν στηθεί σκηνές, ήταν γεμάτη σκουπίδια και υπήρχε έντονη δυσοσμία. Στους γύρω δρόμους υπήρχε έντονη κινητικότητα. Διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας. Την ίδια στιγμή στη Μυτιλήνη το πρόβλημα οξύνεται καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια για σίτιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Αθηναίων θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα (σ.σ.: ο οποίος χθες βρισκόταν στις Βρυξέλλες) και σχεδιάζει να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιθυμώντας να βρεθεί άμεσα χώρος μεταφοράς των προσφύγων. Πηγές του Δήμου Αθηναίων ανέφεραν χθες ότι θα πρέπει με πούλμαν οι άνθρωποι που φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά να μεταφέρονται συντεταγμένα σε συγκεκριμένο μέρος. «Δεν είναι δυνατόν να γεμίζουν οι πλατείες της πόλης», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο αναμένεται ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής να επιτεθεί στον δήμαρχο Αθηναίων σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκ νέου στην πλατεία Βικτωρίας.

Οσον αφορά το κτίριο του Τάε Κβο Ντο, φιλοξενούνται περίπου 200 άτομα, τα οποία όμως, ουσιαστικά, χρησιμοποιούν τον χώρο για να ξεκουραστούν και να πλυθούν και όχι για να μείνουν. Οπως εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών: «Δεν μπορεί κάποιος να τους πιέσει να μείνουν στον συγκεκριμένο χώρο.

Υπάρχει κινητικότητα, κάποιοι φεύγουν και κάποιοι άλλοι έρχονται».

Στη Λέσβο, η σίτιση των μεταναστών έχει διακοπεί, καθώς οι προμηθευτές ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για να πληρωθούν. Οπως τονίζουν, από τις αρχές του χρόνου δεν έχουν λάβει χρήματα, ενώ τους γνωστοποιήθηκε ότι «δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα». Οι μετανάστες έχουν κατέβει και πάλι στην πόλη και στο λιμάνι για να προμηθευτούν τρόφιμα. «Κάποιοι δεν έχουν καθόλου χρήματα, οπότε τώρα που σταμάτησε η σίτιση φοβόμαστε για νέα επεισόδια», αναφέρει κάτοικος της Μυτιλήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή