«Ανοιξε» ξανά η άσφαλτος στον διάδρομο του αεροδρομίου Ρόδου

«Ανοιξε» ξανά η άσφαλτος στον διάδρομο του αεροδρομίου Ρόδου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός λειτουργίας για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες τέθηκε χθες το αεροδρόμιο της Ρόδου. Το προσωρινό λουκέτο στο «Διαγόρας» οφείλεται σε τεχνική βλάβη του διαδρόμου απο/προσγειώσεων, όπου δημιουργήθηκαν ρηγματώσεις λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Η βλάβη επιδιορθώθηκε προχθές, ωστόσο τα έργα πραγματοποιήθηκαν εν μέσω κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα η άσφαλτος να ανοίξει ξανά, καθιστώντας αδύνατη τη χρήση του διαδρόμου. Χθες αποφασίστηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ο περιορισμός του μήκους του διαδρόμου από 3.200 στα 1.800 μέτρα, ώστε να μη χρησιμοποιείται το τμήμα 1.400 μ., όπου εντοπίζονται οι δύο μεγάλες λακκούβες, μέχρι την επιδιόρθωση της βλάβης. Τα έργα θα εκτελούνται το βράδυ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις, και δεν θα διαρκέσουν πάνω από μία-δύο ημέρες.

Ο διάδρομος του αεροδρομίου «Διαγόρας» κατασκευάστηκε το 2010 και το έργο παραδόθηκε προς χρήση το 2013. Κατά περιόδους εμφάνιζε προβλήματα σε διάφορα σημεία του, τα οποία επιδιορθώνονταν μεμονωμένα. Κάτω από τον διάδρομο υπάρχουν υπόγεια ύδατα, τα οποία ξεπερνούν το όριο ασφαλείας όταν σημειώνονται βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συστηματικά ρήγματα. Η τελευταία επισκευή του διαδρόμου έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο. Στελέχη της ΥΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχουν κενά στις σχετικές γεωτεχνικές μελέτες (2010) και ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν εκ νέου για να προχωρήσει η Υπηρεσία σε ολική ανακατασκευή του διαδρόμου. Εργο το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μέσω θερινής περιόδου, οπότε στην παρούσα φάση θα γίνουν εργασίες ώστε να καθίσταται λειτουργικός ο διάδρομος, και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο, οπότε και περιορίζεται η αεροπορική κίνηση στο νησί.

Την τρέχουσα περίοδο το αεροδρόμιο της Ρόδου εξυπηρετεί 70-80 αεροσκάφη την ημέρα, ενώ χθες το κλείσιμο του αεροδρομίου για λίγες ώρες είχε ως αποτέλεσμα περίπου 20 πτήσεις να εξυπηρετηθούν με καθυστέρηση. Με τον περιορισμό του μήκους του διαδρόμου μπορούν να εξυπηρετηθούν σχεδόν όλοι οι τύποι αεροσκαφών που φθάνουν στο «Διαγόρας» (κυρίως Airbus A320 και Boeing 737). Για μεγαλύτερα αεροσκάφη (π.χ., Boeing 747), αυτά μπορούν να απο/προσγειωθούν από τον εγγύτερο διάδρομο, ωστόσο απαιτείται διαφορετικός επιχειρησιακός σχεδιασμός (μείωση των καυσίμων του αεροσκάφους για να έχει μικρότερο βάρος).

Στο μεταξύ κλειστό παρέμεινε προχθές και το αεροδρόμιο στο Καστελλόριζο, λόγω τεχνικού προβλήματος στον διάδρομο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή