Κατάθεση του πατέρα Π. Φύσσα

Κατάθεση του πατέρα Π. Φύσσα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πέντε μήνες, κατά τους οποίους το δικαστήριο αναλώθηκε με σωρεία διαδικαστικών θεμάτων και ενστάσεων, η πολύκροτη δίκη για την εγκληματική δράση της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής εισέρχεται πλέον, εκτός απροόπτου, στην ουσιαστική εξέταση του βαρύτατου κατηγορητηρίου, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα να αποτελεί και την πρώτη εγκληματική πράξη με την οποία θα ασχοληθούν οι δικαστές.

Η δίκη με κατηγορούμενους, μεταξύ άλλων, και τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και βουλευτές του κόμματος έχει –κατά την πεντάμηνη διάρκειά της– υποβαθμιστεί πρωτίστως από τη στάση της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, που έχει επιλέξει να μην παρίστανται στο εδώλιο οι δικαζόμενοι πολιτικοί, αλλά και από το γεγονός ότι διεξάγεται μετ’ εμποδίων.

Η έλλειψη κατάλληλης αίθουσας που θα έδινε τη δυνατότητα καθημερινής εκδίκασης της υπόθεσης αλλά και η προβολή δεκάδων ενστάσεων και διαδικαστικών θεμάτων οδήγησαν την ακροαματική διαδικασία σε τέλμα, ενώ, εκτός από την απουσία της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, ελάχιστοι είναι και οι κατηγορούμενοι που εμφανίζονται στο εδώλιο, κάνοντας χρήση σχετικών ευχερειών που τους παρέχει ο νόμος.

Με αυτά τα δεδομένα, η εξέταση μεθαύριο Τρίτη, οπότε και έχει οριστεί η επανέναρξη της δίκης, της υπόθεσης για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα με την κατάθεση του πατέρα του αναμένεται να προσδώσει νέα τροπή στην ακροαματική διαδικασία σε συνδυασμό και με τη δήλωση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας, την παραμονή της συμπλήρωσης δύο χρόνων από το αιμοσταγές περιστατικό και τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές («Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε», είχε δηλώσει επί λέξει ο υπόδικος αρχηγός της Χ.Α.).

Η περαιτέρω δήλωση του Μιχαλολιάκου ότι «δεν υπάρχουν όμως ποινικές ευθύνες» ήδη προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά και των συνηγόρων που εκπροσωπούν τα θύματα στη δίκη, πέραν των πολιτικών αντιδράσεων από κόμματα και φορείς.

Η ανάληψη για πρώτη φορά της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Φύσσα στο Κερατσίνι και μάλιστα διά στόματος του Νίκου Μιχαλολιάκου εκτιμάται ότι θα προβληθεί από την πλευρά της πολιτικής αγωγής ως έμμεση παραδοχή για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία ως σήμερα μετ’ επιτάσεως αρνούνται τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Πάντως, το περιβάλλον εντός του οποίου η δίκη διεξάγεται με την αναβίωση των σκληρών λεπτομερειών της δολοφονίας Φύσσα που αποτέλεσε και την κορωνίδα της έκνομης δράσης της Χρυσής Αυγής αναμένεται να φορτιστεί από τις διηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων αλλά και τις καταθέσεις των τραγικών γονέων του.

Παράγοντες της ακροαματικής διαδικασίας επίσης εκτιμούσαν ότι και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, που αρνούνται την εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση, αναμένεται να εμφανιστεί στο εξής στο δικαστήριο, με τονωμένο το ηθικό, λόγω και του καλού αποτελέσματος της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης που είχε ως συνέπεια την αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στο 7% και την κατάταξή της στη θέση του τρίτου κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση η δίκη, η πρώτη μετά τον Πόλεμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για ναζιστικού τύπου εγκλήματα, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για καιρό και η ακροαματική διαδικασία θα συνεχίσει να σέρνεται για μήνες λόγω των εγγενών αδυναμιών της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία αδυνατεί πλέον να εκκαθαρίσει ταχύτατα ακόμα και μείζονος σημασίας υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή