Εκ των υστέρων έλεγχος των επίορκων

Εκ των υστέρων έλεγχος των επίορκων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι νόμοι αλλάζουν αλλά οι επίορκοι παραμένουν και σε κάποιες περιπτώσεις επιστρέφουν». Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο θέατρο του παραλόγου που «παίζεται» τα τελευταία χρόνια στη σκηνή του ελληνικού Δημοσίου.

Οι επίορκοι -όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται- είναι ένα από τα χρόνια προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης. Ολες οι κυβερνήσεις, ανεξαιρέτως, ευαγγελίζονται την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο και την άμεση εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Και στα τρία Μνημόνια που έχουν υπογραφεί, η επιτάχυνση εκδίκασής τους αποτελεί μείζον ζητούμενο, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι κατηγορούμενοι από τους ενόχους. Εντούτοις, ελάχιστη πρόοδος έχει συντελεστεί.

Τα πειθαρχικά συμβούλια, σε πολλά υπουργεία, δεν έχουν συγκροτηθεί, με αποτέλεσμα πειθαρχικώς ελεγκτέοι δημόσιοι υπάλληλοι, κάνοντας χρήση του νόμου Κατρούγκαλου για τη δυνητική αργία, να επιστρέφουν στις εργασίες τους μετά την παρέλευση ενός μηνός χωρίς να έχει κριθεί η υπόθεσή τους. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες από τον νόμο Κατρούγκαλου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, όρισε την άμεση σύγκληση, εντός της επόμενης εβδομάδας, όλων των πειθαρχικών συμβουλίων και την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των επίμαχων υποθέσεων. «Δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης της διαφθοράς. Εχουμε ανοιχτό μέτωπο με τη διαφθορά» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας ότι από τις συνολικά 900 ελεγχόμενες περιπτώσεις επίορκων τον Ιανουάριο του 2015, εκκρεμούν 466 προς εκδίκαση, καθώς δεν συνεδρίασαν τα πειθαρχικά συμβούλια μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός απέδωσε την καθυστέρηση στις έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, εξηγώντας ωστόσο ότι θα δοθεί παράταση για να κριθούν οι υποθέσεις και εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση του χρονικού πλαισίου εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων. Οσο για τους επίορκους οι οποίοι επέστρεψαν, χωρίς να κριθούν, στο Δημόσιο, ο κ. Βερναρδάκης επισήμανε ότι και αυτές οι υποθέσεις θα κριθούν από τα πειθαρχικά.

Εντονη κριτική επί του θέματος άσκησε ο πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κυριάκος Μητσοτάκης, επί υπουργίας του οποίου, θα πρέπει να σημειωθεί, είχε επισπευσθεί σημαντικά η εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων και όσοι επίορκοι κρίνονταν ένοχοι, έβλεπαν άμεσα την «πόρτα της εξόδου» από το Δημόσιο. «Από την πρώτη στιγμή είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και τον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Κατρούγκαλο ότι τα επικίνδυνα πειράματά τους θα επαναφέρουν το καθεστώς ανομίας στο Δημόσιο. Τους είχα προειδοποιήσει ότι η αδρανοποίηση του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας "κλείνει" το μάτι στη διαφθορά. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε πολύ γρήγορα. Τώρα, υπό το βάρος της κοινής γνώμης μετά τις αποκαλύψεις επιχειρούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Στην ανυπαρξία των πειθαρχικών συμβουλίων αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής τονίζοντας ότι η αλλαγή στη σύνθεσή τους που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου επιβράδυνε τη σύγκλησή τους. «Παλιά ήταν τρεις δικαστές και ένας διοικητικός υπάλληλος. Με τον νόμο του Κατρούγκαλου έβαλαν και δύο αιρετούς. Για να μπουν αυτοί πρέπει να γίνουν διαδικασίες, να γίνουν εκλογές, να διοριστούν», είπε ο κ. Ρακιντζής επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο προηγούμενος νόμος «είχε αδικίες» οι οποίες όμως «διορθώθηκαν με τρόπο που οι επίορκοι άρχισαν να γυρίζουν στις θέσεις τους».

Παρών στη συνέντευξη Τύπου του κ. Βερναρδάκη ήταν και ο κ. Κατρούγκαλος. Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπεραμύνθηκε του νόμου, επισημαίνοντας ότι επί της ουσίας, επανέφερε τα ισχύοντα προ Μνημονίου, παραδέχθηκε ωστόσο το πρόβλημα που υπάρχει με τη σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων, το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα αντιμετωπιστεί και νομοθετικά εφόσον χρειαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή