«Στον αέρα» η λειτουργία 50 κλινών ΜΕΘ

«Στον αέρα» η λειτουργία 50 κλινών ΜΕΘ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σοβαρό κίνδυνο το επόμενο διάστημα να «κλείσουν» περί τις 50 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τονίζει η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος. Αιτία είναι η σταδιακή λήξη των συμβάσεων νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ηδη έχουν λήξει οι συμβάσεις 20 νοσηλευτών και εκτιμάται ότι έως τις 15 Νοεμβρίου θα λήξουν οι συμβάσεις άλλων 150. Πάντως, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόκειται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να προχωρήσει στη σύναψη νέων ατομικών συμβάσεων με το ίδιο προσωπικό, προκειμένου να παραμείνει στο ΕΣΥ, ενώ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας στην «Κ», άμεσα θα προκηρυχθούν 500 θέσεις για ΜΕΘ και άλλες ειδικές μονάδες, που θα στελεχωθούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος απέστειλε χθες επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιαννόπουλο, με την οποία τους ενημερώνουν για το πρόβλημα. Οπως αναφέρουν στην επιστολή: «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το επικείμενο κλείσιμο πολλών κλινών ΜΕΘ, μιας και από την 1η Οκτωβρίου έχει αρχίσει η λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών που διατέθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ στις εν λόγω μονάδες». Σύμφωνα με χθεσινή πληροφόρηση της ΕΝΕ, από το γραφείο προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη 20 νοσηλευτές έχουν «περάσει την πόρτα της εξόδου» και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι 150. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αριστείδης Δάγλας, η ΕΝΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη λήξη των συμβάσεων. Ο ίδιος κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επίλυση του θέματος, σημειώνοντας ότι αυτοί οι 170 νοσηλευτές «κρατάνε περί τις 50 κλίνες Εντατικής ανοιχτές». Εάν κλείσουν, θα διευρυνθεί ο ήδη μεγάλος αριθμός ανενεργών κλινών ΜΕΘ. Εκτιμάται ότι περίπου 200 έτοιμες κλίνες εντατικής και αυξημένης φροντίδας είναι κλειστές –κυρίως– λόγω έλλειψης προσωπικού. Εν λειτουργία ήταν έως πρόσφατα 500 κλίνες Εντατικής και Αυξημένης Φροντίδας (470 σε ΜΕΘ και 30 σε μονάδες Αυξημένης Φροντίδας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή