Εκλογές στο ΕΜΠ χωρίς προεπιλογή υποψηφίων

Εκλογές στο ΕΜΠ χωρίς προεπιλογή υποψηφίων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς προεπιλογή υποψηφίων από το Συμβούλιο του Ιδρύματιος (Σ.Ι.) θα γίνουν οι εκλογές στο ΕΜΠ, μετά την ακύρωση των προηγούμενων εκλογών από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε αυτό κατατείνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (επιβεβαιώνοντας χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ») που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για το θέμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΝΠ κατατέθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή (και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου) και βάσει αυτής θα διεξάγονται οι εκλογές στα ΑΕΙ, αρχής γενομένης από τα πέντε (Πάντειο, Παν. Κρήτης, Οικονομικό, Χαροκόπειο, Ιόνιο) στα οποία η θητεία των πρυτάνεων ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου. Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η ίδια ρύθμιση να ισχύσει και για το ΕΜΠ, όπου η κατάσταση έχει περιπλακεί μετά την ακύρωση από το ΣτΕ, για τυπικούς λόγους, των προηγούμενων πρυτανικών εκλογών. Το Σ.Ι. του ΕΜΠ προχώρησε σε νέα προεπιλογή υποψηφίων, καταλήγοντας στους ίδιους τρεις (Ιωάννη Γκόλια, Βασίλη Μάγκλαρη, Δημήτρη Τσαμάκη) που είχε επιλέξει πέρυσι τον Μάιο. Oμως, η συνεδρίαση του Σ.Ι. έγινε την περασμένη Δευτέρα και άρα η ΠΝΠ προηγήθηκε. Παράλληλα, βέβαια, στελέχη του υπουργείου Παιδείας εστίαζαν και στην πολιτική διάσταση του θέματος. «Δεν είναι δυνατόν να έχει αλλάξει η διαδικασία και ένα ΑΕΙ να εφαρμόζει την προηγούμενη», τόνιζαν χθες στην «Κ». Από την άλλη, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο Στάθης Ευσταθόπουλος από την ΠΟΣΔΕΠ, η κατάργηση της προεπιλογής υποψηφίων είναι ομόφωνη θέση της διοικούσας επιτροπής από τον Φεβρουάριο του 2014.

Η αφαίρεση μιας καίριας αρμοδιότητας, όπως η προεπιλογή υποψηφίων πρυτάνεων, από τα 15μελή Σ.Ι. έχει οδηγήσει ορισμένα μέλη τους στην απόφαση να παραιτηθούν. Κάποια άλλα μέλη, ωστόσο, δείχνουν να έχουν διάθεση αναμονής των τελικών αποφάσεων για το καθεστώς των Σ.Ι. επί υπουργίας Νίκου Φίλη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή