Ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο

Ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση προνομιακών μισθολογικών απολαβών για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων κατά 25%, αλλά και αλλαγές στον τρόπο που θα γίνεται η δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίων στο opengov, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, εκτιμάται ότι περίπου 5.000 υπάλληλοι, κυρίως επιστημονικών ειδικοτήτων, οι οποίοι απασχολούνται σε ΝΠΙΔ έχουν καθαρές απολαβές ύψους 2.800 ευρώ μηνιαίως. Ο μισθός αυτός ισούται με τον μισθό γενικού γραμματέα και η «εξίσωση» έγινε μέσω διατάξεων που περνούσαν κατά καιρούς σε νομοσχέδια. Τα «κρυφά μισθολόγια» εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή και θα προβλέπει μείωση μισθών κατά 25% στο πολιτικό προσωπικό, καθώς και φορολόγηση στο σύνολο αποδοχών των βουλευτών, γεγονός που συνεπάγεται έμμεση μείωση στη βουλευτική αποζημίωση κατά 25% – 12.000 ευρώ τον χρόνο. «Για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν υπήρξε καμία αντίδραση παρά μόνον από τις συγκεκριμένες ειδικότητες και έτσι τους εντοπίσαμε», είπε ο κ. Βερναρδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνει αποσύνδεση μισθολογικών απολαβών δημοσίων υπαλλήλων με το μισθολόγιο του πολιτικού προσωπικού.

Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο με τον οποίο θα τίθενται τα νομοσχέδια σε δημόσια διαβούλευση. Εφ’ εξής θα αναρτάται στο opengov ο «σκελετός» και αφού συγκεντρωθούν οι γνώμες, θα καταρτίζεται το νομοσχέδιο που θα τίθεται εκ νέου σε διαβούλευση.

Αξιολόγηση υπαλλήλων

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την επιλογή προϊσταμένων, τη δημιουργία μητρώου στελεχών του Δημοσίου, αλλά και αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο. Αλλο νομοσχέδιο θα αφορά το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι το νομοθέτημα θα καταρτισθεί εν πολλοίς από το υπουργείο Οικονομικών, είναι βέβαιον ότι θα προβλέπεται αποδέσμευση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο και τα επιδόματα θα ενσωματώνονται στον βασικό μισθό. Περαιτέρω θα υπάρξει συρρίκνωση των ειδικών μισθολογίων, αλλά και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν περίπου 90.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Τέλος, υπό νομοθέτηση βρίσκεται η μόνιμη ή εθελοντική κινητικότητα μέσω της οποίας θα καλύπτονται τα κενά στις υπηρεσίες. Προαπαιτούμενο, να έχουν γίνει τα οργανογράμματα και οι περιγραφές θέσεων.

«Οποιος θέλει να καλύπτει τα κενά του θα πρέπει να κάνει οργανόγραμμα», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης, επισημαίνοντας πως για τις υπηρεσίες που δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον, τα «κενά» θα καλύπτονται με προσλήψεις. Το υπουργείο εξετάζει, ακόμη, τη μονιμοποίηση 40.000 υπαλλήλων ΙΔΑΧ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή