Αποδέσμευση βαθμολογίου από το μισθολόγιο

Αποδέσμευση βαθμολογίου από το μισθολόγιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσύνδεση του βαθμολογίου από τις οικονομικές απολαβές, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, εξορθολογισμός των αμοιβών, αλλά και περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως περιγράφεται στη νέα δανειακή σύμβαση για το μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2016. Οσον αφορά τα ειδικά μισθολόγια, η νομοθεσία για τον εξορθολογισμό τους θα πρέπει να θεσπιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και η ισχύς της ξεκινά από το 2017.

Η κατάρτιση του νέου μισθολογίου θα γίνει κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Βασικοί άξονες είναι η αποδέσμευση του βαθμολογίου, δηλαδή του βαθμού που φέρει κάποιος στο Δημόσιο, από το μισθολόγιο, καθώς και η ενσωμάτωση των εναπομεινάντων επιδομάτων στον βασικό μισθό. Παράλληλα, ζητούμενο είναι να υπάρξει εξορθολογισμός των απολαβών και να περικοπούν οι προσωπικές διαφορές που αποδίδονται σε 90.000 δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να υπάρξει ισονομία.

«Το βαθμολόγιο θα απελευθερωθεί από το μισθολόγιο, δηλαδή θα μπορεί κανείς να έχει βαθμολογική εξέλιξη ασχέτως της μισθολογικής του εξέλιξης ή το αντίστροφο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Αναφερόμενος στον εξορθολογισμό του Δημοσίου και στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «όταν λέμε εξορθολογισμός εννοούμε τη μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων για την ίδια εργασία στο Δημόσιο».

Ως προς το ζητούμενο από τους θεσμούς, άνοιγμα της μισθολογικής «ψαλίδας» και διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ανώτερου και κατώτερου μισθού, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποφύγει τις μειώσεις μισθών με την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό των επιδομάτων. Με αυτό τον τρόπο τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι θα σημειωθεί αύξηση του μισθού ίση με το 30% των απωλειών που υπήρξαν μέχρι σήμερα.

Ως προς την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά με ορίζοντα το 2021 και πρακτικά θα επιτευχθεί με «πάγωμα» στους μισθούς των υπαλλήλων που την απολαμβάνουν, ανεξαρτήτως αν προάγονται, μέχρι ο μισθός τους να εξισωθεί με αυτόν υπαλλήλων άλλων φορέων της ίδιας ειδικότητας.

Τέλος, ως προς τα ειδικά μισθολόγια – στα οποία υπάγονται περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από είκοσι που είναι σήμερα, σχεδιάζεται να μειωθούν σε επτά ή δέκα, κυρίως διά της συγχώνευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν κατηγορίες ερευνητών και ειδικών επιστημόνων που αναμένεται να ενσωματωθούν στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή