Κλείνουν «τρύπες» με έσοδα από τα μουσεία

Κλείνουν «τρύπες» με έσοδα από τα μουσεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόθεση  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού είναι τα επιπλέον έσοδα που αναμένονται από την αύξηση των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ύψους 19 εκατ. ευρώ που προκύπτει μετά την κατάργηση του εισιτηρίου εισόδου στα δημόσια νοσοκομεία, το γνωστό «πεντάευρω». Τη θέση αυτή μεταφέρει στην «Κ» ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, Παναγιώτης Δούρος, και συμπληρώνει ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής σχεδιασμός από τη στιγμή που οι αναπροσαρμοσμένες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από την άνοιξη του 2016 και δεν μπορεί να προϋπολογιστεί η οικονομική απόδοση του νέου τιμοκαταλόγου.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί προφανώς εκτός υπουργείου Πολιτισμού, ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας και τις σχετικές εισηγήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο φαίνεται να απομακρύνεται από προηγούμενη θέση του ίδιου του κ. Αριστείδη Μπαλτά ο οποίος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή είχε υπαινιχθεί ότι τα έσοδα από ενδεχόμενη αύξηση των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούσαν να περιορίσουν εν μέρει την απώλεια που συνεπάγεται η μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Οι γενναίες αυξήσεις που εγκρίθηκαν το βράδυ της Τρίτης από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προκάλεσαν αίσθηση στην κοινωνία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν το 100%. Το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να διαχειριστεί τις αντιδράσεις καθώς οι νέες τιμές δεν συνάδουν με το «φιλολαϊκό» προφίλ της κυβέρνησης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει τις δικές της απαντήσεις που εστιάζονται σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, οι αυξήσεις αφορούν τους μήνες τουριστικής αιχμής (Απρίλιος έως Οκτώβριος), ενώ για τον υπόλοιπο χρόνο θα ισχύουν τιμές μειωμένες κατά περίπου 50%, δηλαδή στα σημερινά επίπεδα. Δεύτερον, οι Ελληνες επισκέπτες (και όχι μόνο) μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο της δωρεάν εισόδου κάθε πρώτη Κυριακή και Τρίτη κάθε μήνα. Και, τρίτον, εξακολουθεί να ισχύει για μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας (άνεργοι, ηλικιωμένοι, φοιτητές κ.λπ.) το μειωμένο αντίτιμο εισόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή