Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος

Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ ικανοποιημένος» δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στη Λέσβο, και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει περισσότερη βοήθεια από την πλευρά της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι μεταναστευτικό και ανεργία είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στη Λέσβο, με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn, και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να δει από κοντά τη λειτουργία του πρώτου hotspot στην Ελλάδα. Εκτός από τη Μόρια επισκέφτηκε και το Καρά-Τεπέ και το λιμάνι της Μυτιλήνης. «Την περασμένη εβδομάδα είδαμε το άνοιγμα του πρώτου hotspot στην Ιταλία, και τώρα βλέπουμε το πρώτο hotspot να λειτουργεί στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή δέσμευση, αλληλεγγύη και ευθύνη στην πράξη. Είναι ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή των hotspots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών. Είναι ένα επιπλέον σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». Τα hotspot σε Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος Νοεμβρίου.

Στη Λέσβο δεν μετέβη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα με επιστολή του προς τον δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το σχέδιο του Δήμου Λέσβου και τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (δύο στους τρεις) πιστεύουν ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό, ενώ οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι οι αιτούντες άσυλο «πρέπει να διανεμηθούν μεταξύ των κρατώνμέλων». Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο, το 47% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι το μεταναστευτικό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2013, ήταν μόλις 14%. Στην Ελλάδα την ίδια άποψη έχει το 42%. Ενώ η εισροή οικονομικά ενεργών ανθρώπων θα μπορούσε να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τον ρόλο των νόμιμων μεταναστών στις οικονομίες τους. Το 51% δήλωσε ότι οι χώρες τους «χρειάζονται νόμιμους μετανάστες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας». Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 31%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή