Προσπάθεια εξυγίανσης αγροτικών συνεταιρισμών

Προσπάθεια εξυγίανσης αγροτικών συνεταιρισμών

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξυγίανση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς έχει στόχο το σχέδιο νόμου που έδωσε χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οπως ανέφερε, η διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι καταγεγραμμένοι 6.500 συνεταιρισμοί εκ των οποίων λειτουργούν μόνο οι 1.042, με 200.000 μέλη και 1 δισ. κύκλο εργασιών. «Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα μέλη τους δεν εμπιστεύονται τους συνεταιρισμούς στους οποίους ανήκουν και δίνουν σε άλλους το προϊόν τους» εξήγησε. Από αυτούς τους συνεταιρισμούς, σημείωσε, μόνο οι 15-20 παρουσιάζουν υγιή οικονομικά στοιχεία. «Ομως η λειτουργία υγιών και δυνατών συνεταιρισμών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Ως εκ τούτου η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη λειτουργία και ενδυνάμωσή τους αποτελεί πολιτική απόφαση του υπουργείου», ανέφερε.

Χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργανώσεων τόνισε ότι οι συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν απευθείας σχέση με τα μέλη τους και τους καταναλωτές. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει στόχο να απαλείψει τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και να βοηθήσει με αυτό τον τρόπο τους αγρότες να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας οικονομίας. Στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διαδικασίες απλούστευσης της διαδικασίας έγκρισης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους αγρότες, ο κ. Αποστόλου είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις, όμως  οι  επιπτώσεις  υπάρχουν στο  πλαίσιο  της  συμφωνίας». Ανέφερε ότι η συζήτηση με τους δανειστές αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και ότι οι όποιες επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών αφορούν το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή