ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα εξοπλιστικά του 2000 θα ρίξει φως η Ελβετία

sta-exoplistika-toy-2000-tha-rixei-fos-i-elvetia-2107623

Περί τα είκοσι εξοπλιστικά προγράμματα που «έτρεξαν» τη δεκαετία του 2000 τελούν υπό εισαγγελική ή δικαστική έρευνα για τη διερεύνηση συνθηκών διακίνησης «μαύρου» χρήματος και τον εντοπισμό παράτυπων διαδικασιών, με αποτέλεσμα την καταλήστευση δημοσίου χρήματος. Οι πρόσφατες συλλήψεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν για χρόνια στον τομέα εμπορίας και αντιπροσώπευσης οπλικών συστημάτων, που κατέληξαν σε προφυλακίσεις του Θωμά Λιακουνάκου και του Κωνσταντίνου Δαφέρμου, εκτιμάται ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των ερευνών.

Οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι τα δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν αποσταλεί από την ελληνική Δικαιοσύνη σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα για «ανοίγματα» λογαριασμών σε εξωχώριες εταιρείες θα δώσουν νέα ώθηση στις έρευνες και ενδεχομένως να αποκαλύψουν άγνωστες, έως σήμερα, πτυχές στη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ σε «μαύρους» λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα από την Εισαγγελία και τους ανακριτές Διαφθοράς είναι εκείνα που αφορούν στις συμβάσεις για τα άρματα «Λέοπαρντ», αλλά και στην προμήθεια των φρεγατών, που υπήρξαν από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα την κρίσιμη δεκαετία του 2000.

Και για τα δύο αυτά προγράμματα οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι αναμενόμενες απαντήσεις από πιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για άνοιγμα λογαριασμών εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία και την εμπλοκή προσώπων σε διακίνηση «μαύρου» χρήματος, που ενδέχεται να φθάσουν «έως πολύ ψηλά».

Η πρόσφατη εμπειρία από το άνοιγμα λογαριασμών σε εξωχώρια εταιρεία που απεδείχθη ότι ήταν συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου για το πρόγραμμα των λεγομένων ιπτάμενων ραντάρ είναι ενδεικτική, αναφέρουν δικαστικές πηγές, των νέων δεδομένων στην έρευνα τέτοιων υποθέσεων. Αλλωστε, το άνοιγμα των λογαριασμών της εταιρείας Λιακουνάκου με έδρα το Μονακό εξακολουθεί να απασχολεί τους εισαγγελείς Διαφθοράς, καθώς το σύνολο των στοιχείων που έχουν προκύψει δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί.

Πάνω από 100 αιτήματα

Για να γίνει αντιληπτό το εύρος των ερευνών αρκεί να σημειωθεί ότι τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα λογαριασμών, που εκκρεμούν προς απάντηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ξεπερνούν τα 100, ενώ κάθε μήνα και από την πρόοδο των ερευνών υποβάλλονται και νέα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι ή οι κάτοχοι λογαριασμών σπεύδουν να μπλοκάρουν το άνοιγμά τους, όπως, για παράδειγμα, ο κουμπάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Γ. Κανδαλέπας, ο οποίος έχει προσφύγει δικαστικά κατά του ανοίγματος λογαριασμού του ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών αρχών.

Ο λογαριασμός Κανδαλέπα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από δικαστικές πηγές, θεωρείται κομβικός, καθώς από αυτόν έχει εντοπιστεί ότι διακινήθηκαν χρήματα προς τον λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού Σταυρούλας Κουράκου, που εντοπίστηκε και ελέγχεται στο πλαίσιο των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Σε αυτό το περιβάλλον και με ανοικτά τα μέτωπα των ερευνών, με ενδιαφέρον αναμένεται νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπ. Δικαιοσύνης για αναμόρφωση του συστήματος για την πάταξη της διαφθοράς και με διατάξεις παροχής κινήτρων στους εμπλεκομένους εάν επιστρέφουν στο δημόσιο ταμείο τα κλεμμένα και τις μίζες…