Με υπόμνημα οι εξηγήσεις της Κατερίνας Σαββαΐδου στους εισαγγελείς

Με υπόμνημα οι εξηγήσεις της Κατερίνας Σαββαΐδου στους εισαγγελείς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρνησή της σε όσα οι εισαγγελικές αρχές της αποδίδουν για χειρισμούς της σε θέματα φορολογικού ελέγχου συγκεκριμένης επιχείρησης δηλώνει με το πολυσέλιδο υπόμνημά της η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία αποπέμφθηκε από τη θέση της με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Η κ. Σαββαΐδου, η οποία δεν προσήλθε αυτοπροσώπως στους εισαγγελείς Διαφθοράς, απέστειλε μέσω συνηγόρου της το υπόμνημα με τις θέσεις της, απαντώντας στις αιτιάσεις για μεροληπτική μεταχείριση και βλάβη του δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την απόφασή της να διατάξει επανέλεγχο σε επιχείρηση στην οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο για εικονικά τιμολόγια και άλλες παραβάσεις ύψους 78 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται τον φάκελο Σαββαΐδου για τη διακρίβωση της τέλεσης του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κάλεσαν την πρώην ΓΓΔΕ σε εξηγήσεις, υποστηρίζοντας ότι με την ενέργειά της να διατάξει επανέλεγχο σε επιχείρηση της Β. Ελλάδος ουσιαστικά έβλαψε το δημόσιο συμφέρον, καθώς το επιβληθέν στην επιχείρηση πρόστιμο «πάγωσε» για καιρό και έως σήμερα η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Στο υπόμνημά της η κ. Σαββαΐδου υποστηρίξει τα εντελώς αντίθετα. Ο,τι δηλαδή ο επανέλεγχος μπορούσε νομίμως να διαταχθεί από την ίδια, κάτι που αμφισβητούν οι εισαγγελικές αρχές, ότι το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην ελεγχόμενη επιχείρηση δεν θα μπορούσε λόγω του επανελέγχου να μειωθεί και ότι το δημόσιο συμφέρον δεν επλήγη από τον επανέλεγχο,  που κρίθηκε αναγκαίος εξαιτίας  της  φύσεως της υποθέσεως αυτής που ελεγχόταν για τριγωνικές συναλλαγές και για εικονικά τιμολόγια.

Το υπόμνημα Σαββαΐδου και οι προφορικές εξηγήσεις που παρείχε η ίδια ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς θα αξιολογηθούν από τους Ιωάννη Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου που χειρίζονται τον σχετικό φάκελο και στο τέλος της εβδομάδος ή στις αρχές της επομένης θα αποφασιστεί αν θα κινηθεί διαδικασία ποινικής δίωξης κατά της κ. Σαββαΐδου, η οποία αντιμετωπίζει και κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς της –κατά τις εισαγγελικές αρχές– στην αρχή του χρόνου, όταν με εγκύκλιό της καθόρισε τον χρόνο καταβολής του 20% προς το δημόσιο ταμείο από τις διαφημιστικές επιχειρήσεις και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή