Υποστελέχωση υπηρεσιών, κενά σε θέσεις ευθύνης

Υποστελέχωση υπηρεσιών, κενά σε θέσεις ευθύνης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούνται σε θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσλαμβάνει 165 νέες καθαρίστριες στη θέση τους, νευραλγικοί τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, όπως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η Παιδεία, η Υγεία, αλλά και οι μεταφορές, εκπέμπουν σήμα κινδύνου λόγω υποστελέχωσης. 

Η συγκεκριμένη διαπίστωση προέκυψε τόσο κατά τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών τεχνικών κλιμακίων όσο και από τη χαρτογράφηση των κενών στη δημόσια διοίκηση, στην οποία προβαίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm o αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφέρθηκε εκ νέου στη «φυγή 350.000 δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία πέντε χρόνια, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης, γεγονός που οδηγεί στην υποστελέχωση των υπηρεσιών». Πρόσφατα, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ευθέως ότι υπάρχει η ανάγκη για στοχευμένες προσλήψεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Οπως προκύπτει από τους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων, ένα άλλο θέμα το οποίο έχει προκαλέσει εμπλοκή σε συγκεκριμένους τομείς της διοίκησης, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της άμεσης εξάρτησης των προαγωγών από τις μισθολογικές απολαβές, έχουν προκύψει κενά σε θέσεις ευθύνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος οι εν λόγω υπηρεσίες να παραμένουν ακέφαλες. Το ζήτημα, όπως επεσήμανε ο κ. Βερναρδάκης, θα αντιμετωπιστεί μέσω της κατάρτισης του νέου μισθολογίου το οποίο θα προβλέπει αποσύνδεση μισθολογίου και βαθμολογίου και συνεπώς «ξεπάγωμα» των τριετιών. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα για προαγωγές, χωρίς απαραίτητα να σημειώνεται και μισθολογική αύξηση. «Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου και αποσυνδέονται από τα μισθολογικά κλιμάκια», είπε ο κ. Βερναρδάκης επαναλαμβάνοντας ότι στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου για την πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών, ενώ «για ένα μικρό ποσοστό (σ.σ. κυρίως υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης, όπως ζητεί και η τρόικα) θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις 30-50 ευρώ», διά της ενσωμάτωσης επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Πέραν των τραγικών ελλείψεων που παρατηρούνται σε Υγεία και Παιδεία, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο προαστιακός, όπου υπάρχουν ελλείψεις σε μηχανοδηγούς. «Προκειμένου οι ασκούμενοι να γίνουν μηχανοδηγοί περνούν τρία χρόνια και εν τω μεταξύ οι έμπειροι συνταξιοδοτούνται», επισημαίνει στέλεχος της διοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι τα κενά στη συγκεκριμένη ειδικότητα, όπως και σε άλλες, δεν μπορούν να καλυφθούν με την κινητικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή