Δύο προκαταρκτικές έρευνες για τις καταγγελίες Πανούση

Δύο προκαταρκτικές έρευνες για τις καταγγελίες Πανούση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξάρτητες αλλά αλληλένδετες είναι οι δύο προκαταρκτικές έρευνες που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για να διερευνήσει τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση, αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν κυβερνητικά στελέχη για τη διαρροή συνομιλιών μεταξύ στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και υπόδικου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι δύο έρευνες θα διενεργηθούν, κατ’ εντολή της κ. Κουτζαμάνη, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Δασούλα.

Η πρώτη δικογραφία που βρίσκεται υπό διερεύνηση αφορά στις καταγγελίες του κ. Πανούση, ο οποίος κατέθεσε στην Εισαγγελία ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του και ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –μεταξύ των οποίων και ο πρώην σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Π. Λάμπρου– είχαν σχέσεις και συνομιλίες με έγκλειστους για τρομοκρατικές ενέργειες. Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο κ. Πανούσης κατέθεσε συγκεκριμένα ονόματα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που συνδέονται με τα καταγγελλόμενα.

Ο κ. Δασούλας καλείται καταρχάς να εξετάσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων και εάν έχουν τελεστεί κακουργηματικά αδικήματα, όπως βία κατά πολιτικού ή κατά της κυβέρνησης, παράνομη βία και συμμετοχή σε κατάληψη δημόσιου ιδρύματος. Το τελευταίο αδίκημα αφορά σε περυσινή κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Πανούσης.

Παράλληλα ο κ. Δασούλας καλείται να ανασύρει, εφόσον έχουν αρχειοθετηθεί, και να επανεξετάσει δικογραφίες που αφορούν σε παλαιότερες επιθέσεις που έγιναν σε βάρος του κ. Πανούση.

Αντιδρώντας στα καταγγελλόμενα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη διαρροή και την αναπαραγωγή των επίμαχων διαλόγων. Στην αναφορά «φωτογραφίζονται» ως υπαίτιοι της διαρροής και της αναπαραγωγής ο κ. Πανούσης και τα ΜΜΕ. Ο κ. Δασούλας θα διερευνήσει τη γνησιότητα των εγγράφων που διέρρευσαν και θα εξετάσει την τέλεση πλημμεληματικών αδικημάτων, όπως υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παραβίαση εχεμύθειας από υπαλλήλους της ΕΥΠ, ενδεχόμενες ευθύνες των ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή