Αφγανοί οι περισσότεροι στην πλ. Βικτωρίας και στα κέντρα φιλοξενίας

Αφγανοί οι περισσότεροι στην πλ. Βικτωρίας και στα κέντρα φιλοξενίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένει ως σημείο συγκέντρωσης – συνάντησης των μεταναστών που φτάνουν από τα νησιά η πλατεία Βικτωρίας, ωστόσο λίγοι άνθρωποι κοιμούνται επί της πλατείας το βράδυ. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η πλειονότητα όσων φτάνουν στην πλατεία Βικτωρίας και από εκεί μοιράζονται με καθημερινά δρομολόγια στα κέντρα φιλοξενίας είναι Αφγανοί.

Οι μετανάστες από το Αφγανιστάν προς το παρόν δεν αντιμετωπίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως πρόσφυγες και άρα δεν εντάσσονται στα μέτρα που λαμβάνονται. Στην Ελλάδα ταυτοποιούνται στα νησιά όπου φτάνουν και λαμβάνουν διοικητικό έγγραφο με το οποίο υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Αντίθετα, για τους Σύρους το χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν στη χώρα (με αντίστοιχο διοικητικό έγγραφο) είναι έξι μήνες. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, εφόσον δεν αλλάξει η στάση της Ε.Ε. προς τους Αφγανούς, για την πλειονότητα όσων βρίσκονται στην Ευρώπη να απορριφθεί η αίτηση ασύλου που καταθέτουν και να επιστραφούν στην Ελλάδα ως το πρώτο σημείο εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Χθες, πάντως, έφθασαν από τα νησιά περίπου 5.000 μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο. Στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, όπου προωθούνται κυρίως οικογένειες, καθ’ ότι οι συνθήκες είναι καλύτερες, χθες το απόγευμα υπήρχαν 250 άτομα, στο Γαλάτσι περίπου 400, ενώ στο Ελληνικό μόνο 20 άτομα. Ωστόσο, ο αριθμός αναμενόταν να αυξηθεί τις βραδινές ώρες και στους τρεις χώρους, καθώς από την αστυνομία γίνεται προσπάθεια να μην καταλύουν άνθρωποι στην πλατεία.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναζητάει χώρους για τη φιλοξενία όσων απλώς «περνούν» από την πρωτεύουσα στο ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και χώρους όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι 20.000 θέσεις φιλοξενίας (εκτός αυτών που προβλέπονται ότι θα λειτουργήσουν μέσω τις επιδότησης ενοικίου) των προσφύγων που θα μπουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες 10 ημέρες σχεδιάζεται να «κλείσει» ο χώρος φιλοξενίας που λειτουργεί από το καλοκαίρι στο Γαλάτσι, εφόσον βέβαια βρεθεί εναλλακτική λύση. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με βάση στοιχεία που έχει καταγράψει από τις μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών, εκτιμά ότι οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, δεν μένουν περισσότερο από 24 – 48 ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή