Β. Ανδριουκάιτις: «Στη Λέσβο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη»

Β. Ανδριουκάιτις: «Στη Λέσβο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη βελτίωσης των διοικητικών ικανοτήτων του ελληνικού κράτους στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων για το μεταναστευτικό, τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis που βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Κομισιόν παρέχει συνολικά 474 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 από ευρωπαϊκά ταμεία για το μεταναστευτικό, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή καταλύματος, σίτισης και ιατρικής περίθαλψης, ενώ μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν διατεθεί από την Ε.Ε. ως επείγουσα βοήθεια προς την Ελλάδα 25 εκατ. ευρώ. «Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στην ελληνική πλευρά να κάνει όσες ενέργειες απαιτούνται ώστε να ενισχύσει τις διοικητικές της ικανότητες για την απορρόφηση των πόρων» σημείωσε ο Επίτροπος, λέγοντας χαρακτηριστικά «μειώστε τις διαδικασίες».

Ο κ. Andriukaitis την Πέμπτη επισκέφθηκε τη Λέσβο, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί εκεί με την εισροή προσφύγων-μεταναστών από την Τουρκία. Μάλιστα έγινε αυτόπτης μάρτυρας στην υποδοχή 60 προσφύγων που έφτασαν με βάρκα στην παραλία της Συκαμνιάς. «Επισκέφθηκα τη Λέσβο. Είδα μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Είδα όμως και τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη. Με ενθάρρυναν οι Ελληνες, η ευγένειά τους, η φιλοξενία τους, το γεγονός ότι δουλεύουν σε 24ωρη βάση. Ξέρετε πόσο διαφορετικό είναι αυτό, από αυτούς που στήνουν φράχτες; Eίναι ένα υπόδειγμα αλληλεγγύης, που στέλνει μήνυμα προς όλους ότι δεν πρέπει σε αυτό το πρόβλημα να στήνουμε φράχτες» τόνισε ο Επίτροπος. Μεταξύ των βασικών παρατηρήσεών του για τη Λέσβο, είναι οι ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και κυρίως για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων υποθερμίας. Μάλιστα ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα απευθύνει έκκληση προς τους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. να δωρίσουν υλικά και εξοπλισμό.

Στη Λέσβο ο κ. Andriukaitis, παρουσίασε το βιβλιάριο Υγείας πρόσφυγα το οποίο θα διανέμεται από τα hotspots που θα γίνουν στην Ελλάδα και θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις ιατρικές ανάγκες του κάθε πρόσφυγα και το ιατρικό ιστορικό του. Το βιβλιάριο αυτό είναι δίγλωσσο (αγγλικά και αραβικά), θα συνοδεύει τον πρόσφυγα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., και θα διευρύνει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε γιατρούς και υπηρεσίες υγείας στις χώρες της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή