Περισσότερες κατηγορίες κρατουμένων δικαιούνται «βραχιολάκι»

Περισσότερες κατηγορίες κρατουμένων δικαιούνται «βραχιολάκι»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεύρυνση των κατηγοριών κρατουμένων που μπορούν να εκτίσουν κατ’ οίκον την ποινή τους με το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης, το γνωστό «βραχιολάκι», αλλά και διευκόλυνση των καταδίκων και υπόδικων σπουδαστών να παρακολουθούν τα μαθήματά τους διά ζώσης με «βραχιολάκι», με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του ανακριτή, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η τελευταία προσθήκη για τους σπουδαστές έγινε με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος εκτός από κατάδικος είναι και υπόδικος και παρά την άδεια του συμβουλίου δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του με «βραχιολάκι» λόγω της άρνησης του ανακριτή. Βεβαίως η χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων μπορεί να γίνει εφόσον ο σπουδαστής έχει με επιτυχία παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Ειδικότερα, οι νέες διατάξεις προβλέπουν ότι η χρήση του «βραχιολιού» θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τον επόμενο ενάμιση χρόνο σε 250 κρατουμένους και υποδίκους. Μεταξύ αυτών υπόδικοι και κατάδικοι φοιτητές ΑΕΙ της Αττικής. Πέραν της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων τους, μπορούν υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις να παρακολουθήσουν διά ζώσης τα μαθήματά τους, κάνοντας χρήση του «βραχιολιού». Οπως επισημαίνεται, η αίτηση δεν απορρίπτεται από το συμβούλιο παρά μόνο με ειδική αιτιολογία στην οποία πρέπει να μνημονεύονται συγκεκριμένα γεγονότα που προκύπτουν από τον πειθαρχικό φάκελο του κρατουμένου και αντιστοιχούν στην ειδική υπόσταση σοβαρών, βίαιων, αξιόποινων πράξεων, με βάση τα οποία κρίνεται σφόδρα πιθανή η κακή χρήση της άδειας.

Επιπλέον χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης μπορούν να κάνουν και οι μητέρες ανήλικων τέκνων που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης. Μπορούν να εκτίσουν την ποινή τους στο σπίτι μέχρι το ανήλικο να συμπληρώσει τα πέντε έτη, εκτός εάν κριθεί ότι η έκτιση της ποινής στη φυλακή είναι απολύτως αναγκαία. Επίσης, η δυνατότητα αυτή ισχύει και για μητέρες που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 10 έτη, εφόσον το παιδί δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί λόγω νόσου ή αναπηρίας.

Ενισχύεται το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά αποφυλάκιση κρατουμένων λόγω αναπηρίας. Ειδικότερα προβλέπεται ότι, αφού ο κρατούμενος υποβάλει αίτηση στον εισαγγελέα, διατάσσεται ειδική πραγματογνωμοσύνη για την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας και κατά πόσον αυτή είναι μόνιμη ή πρόσκαιρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή