Νέες διώξεις κατά Λιακουνάκου για τα Απάτσι

Νέες διώξεις κατά Λιακουνάκου για τα Απάτσι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ποινικές διώξεις για ακόμα ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, αυτό της προμήθειας των ελικοπτέρων Απάτσι, ασκήθηκαν κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, που βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές, και κατά στελεχών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας την περίοδο της υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου.

Οι διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς σχετικά με τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπογράφηκε στο περιθώριο της κυρίας σύμβασης για τα ελικόπτερα Απάτσι. Ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος, που διενήργησε την έρευνα μαζί με την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, άσκησε τις διώξεις σε βάρος του επιχειρηματία, του τότε γ.γ. Εξοπλισμών Σπυριδώνα Τραυλού και άλλων επτά υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών και για τον τότε υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Η υπόθεση, που ερευνήθηκε με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, αφορούσε τη σύμβαση για αντισταθμιστικά ωφελήματα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της βασικής σύμβασης για τα ελικόπτερα, που κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο 594 εκατ. ευρώ. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε σωρεία παράνομων δραστηριοτήτων κατά τη σύναψη και εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά. Επίσης προέκυψε ότι από τη σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατ. ευρώ σε σχέση με ό,τι απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή της σύμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο τρόπος που εκτελέστηκε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης για το σύστημα «Δαίδαλος» και τα υλικά που προσφέρθηκαν από εταιρεία συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου ήταν κατά 9 εκατ. ευρώ χαμηλότερης αξίας από τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

Η δίωξη για τα Απάτσι είναι η τέταρτη κατά σειρά που ασκείται από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ύστερα από εκείνες για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, τα άρματα Λέοπαρντ, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (Erieye) για το οποίο προφυλακίστηκε ο Θ. Λιακουνάκος, ενώ ερευνώνται και εξοπλιστικά της δεκαετία του 2000, μεταξύ των οποίων η κύρια σύμβαση των Απάτσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή