Προσπάθεια δικαιολόγησης των αποπομπών στο ΕΣΥ

Προσπάθεια δικαιολόγησης των αποπομπών στο ΕΣΥ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απορία του πώς μία «αυτονόητη, στο παρελθόν, πολιτική διαδικασία αλλαγής διοικήσεων πάει να αναχθεί σε μείζον πολιτικό γεγονός», εξέφρασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τον μαζικό διωγμό διοικητών νοσοκομείων, προσπερνώντας με τον τρόπο αυτό το μνημονιακό αίτημα και την αυτονόητη ανάγκη για αποπολιτικοποίηση της διοίκησης. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον τρόπο αξιολόγησης, ενώ ακόμα και διεθνές ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η αποπομπή του διοικητή του «Ελπίς», τη στιγμή μάλιστα που βρισκόταν στο εξωτερικό για να συγκεντρώσει δωρεές για το νοσοκομείο. Οι βουλευτές της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και Χρ. Κέλλας κατέθεσαν χθες ερώτηση προς τον υπουργό, με την οποία ζητούν να μάθουν τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν οι διοικητές αλλά και τα αποτελέσματα αξιολόγησής τους.

Χθες ο υπουργός Υγείας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την τουλάχιστον «άγαρμπη» ενέργεια αποπομπής ακόμα και διοικητών που είχαν αξιολογηθεί θετικά από την ειδική επιτροπή, διαβεβαίωσε ότι ένα 10%-15% των σημερινών διοικητών θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Τέλος, ο κ. Ξανθός εξέφρασε την πρόθεση αλλαγής του μοντέλου επιλογής των διοικήσεων του συστήματος υγείας, σημειώνοντας ότι ούτως ή άλλως έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που άφησε για 11 μήνες τους ίδιους διοικητές στα νοσοκομεία, ότι στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχε και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, που τυχαίνει να είναι πρώην βουλευτής της Ν.Δ., και ότι οι διοικητές πέρασαν από δύο επίπεδα αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι από την αρχή της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η πίεση προς τους διοικητές να παραιτηθούν, ενώ το καλοκαίρι έγινε απόπειρα για την αζημίως για το Δημόσιο απόλυσή τους και αντικατάστασή τους με πρόσωπα επιλογής υπουργού, η οποία και «απετράπη» μετά την άρον άρον απόσυρση της σχετικής διάταξης έπειτα από την απαίτηση των δανειστών.

Την ίδια στιγμή, σοβαρή κριτική ασκείται για το ότι οι διοικητές αξιολογήθηκαν από τις ΥΠΕ με βάση τα συμβόλαια αποδοτικότητάς τους, τα οποία ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν μετρήσιμους στόχους, ώστε να μπορεί να εξαχθεί αντικειμενική βαθμολογία. Και όσο περνάει ο καιρός τόσο αρχίζουν να ακούγονται καταγγελίες για αποπομπές υπό ασφυκτικές πιέσεις τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή