Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε για την αποπομπή της η Κ. Σαββαΐδου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε για την αποπομπή της η Κ. Σαββαΐδου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βολές κατά της κυβέρνησης για παράτυπες και αντισυνταγματικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την παύση της από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών εξαπολύει με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η τέως γενική γραμματέας Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η κ. Σαββαΐδου παύθηκε από τα καθήκοντά της με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 22 Οκτωβρίου του 2015.

Με την προσφυγή της στο ΣτΕ ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, επικαλούμενη σωρεία νομικών ζητημάτων. Αναφερόμενη στην απόφαση, η τέως γ.γ. Δημοσίων Εσόδων δέχεται ότι οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι πολιτικές και συνεπώς δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ ως προς τη νομιμότητά τους, ωστόσο, όπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη απόφαση έχει χαρακτηριστικά ατομικής διοικητικής πράξης που αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο και ρυθμίζει αρνητικά την υπηρεσιακή της εξέλιξη.

Η κ. Σαββαΐδου υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας, ενώ ισχυρίζεται ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προσκρούει ευθέως στις διατάξεις της ΕΣΔΑ και του Συντάγματος.

Αναφερόμενη μάλιστα στη διάταξη του ν.4093/2012, που προβλέπει ότι η θητεία του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων μπορεί να λήξει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι η θητεία του γ.γ. είναι πενταετής με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να λήξει και για συγκεκριμένους λόγους, αλλά όχι με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η ίδια αμφισβητεί και τη νομιμότητα της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν προηγήθηκε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, ενώ παράλληλα παραβιάστηκε και ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, αφού πρόκειται για μια ατομική διοικητική πράξη, η οποία έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία, ενώ θα έπρεπε και η ίδια να έχει κληθεί προηγουμένως σε ακρόαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος της κ. Σαββαΐδου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Η υπόθεση της παράβασης καθήκοντος θα εκδικαστεί στις 19 Ιανουαρίου 2016 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ωστόσο η κ. Σαββαΐδου υποστηρίζει ότι η παραπομπή είναι άκυρη, καθώς ουδέποτε της επιδόθηκε κλητήριο θέσπισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή