Μετέωρη μένει η μετεγκατάσταση λόγω απροθυμίας

Μετέωρη μένει η μετεγκατάσταση λόγω απροθυμίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση θέσεων σε ευρωπαϊκά κράτη για την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης βρίσκεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη εμφανίζονται απρόθυμα να προσφέρουν φιλοξενία στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί. Την ίδια στιγμή η Υ.Α. σε δέκα ημέρες θα ανακοινώσει λεπτομέρειες του προγράμματος φιλοξενίας με επιδότηση ενοικίου στην Αθήνα για όσους εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (προορίζεται για Σύρους, Ιρακινούς και Ερυθραίους) αλλά και για όσους καταθέτουν αίτημα ασύλου. Το πρόγραμμα αφορά 20.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, αλλά σύμφωνα με πηγές της Υ.Α. οι θέσεις θα δημοσιοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τη ζήτηση. Εκτός από τους 9 φορείς και ΜΚΟ που συμμετέχουν ως εταίροι της Υ.Α. στο εν λόγω πρόγραμμα και ο Δήμος Αθηναίων θα διαθέσει θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα.

Οι αιτήσεις προσφύγων για ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης έχουν φτάσει ήδη τις 600, ωστόσο από την πλευρά των κρατών-μελών δεν υπάρχει αντίστοιχη διαθεσιμότητα. Τα τελευταία στοιχεία της Υ.Α., όπως αποτυπώθηκαν αργά στις 29 Δεκεμβρίου, δείχνουν ότι περίπου 1.000.573 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, από τους οποίους οι 800.000 πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, ενώ 3.735 αγνοούνται στη θάλασσα και πιθανότατα έχουν πνιγεί. Ελάχιστα μειωμένες είναι οι μεταναστευτικές ροές, παρά το κρύο, στα νησιά, ενώ χθες πάνω από 2.500 άτομα έφθασαν στον Πειραιά από Μυτιλήνη και Χίο. Υπολογίζεται ωστόσο ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων, ιδιαίτερα Σύροι και Αφγανοί, φεύγουν άμεσα για την Ειδομένη προκειμένου να προλάβουν τα σύνορα ανοιχτά. Στα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα και Ελληνικό (γήπεδο Χόκεϊ) φιλοξενούνται οι ευάλωτες ομάδες και όσοι καταθέτουν αίτηση ασύλου, οπότε αρκετά άτομα παραμένουν στην Αθήνα χωρίς κατάλυμα ή τροφή –ενδέχεται και να ταξιδεύουν σε άλλα σημεία της χώρας–, χωρίς ωστόσο κανένας να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους. Σήμερα στη 1.30 μ.μ. το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα θα επισκεφθεί η Βρετανή ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ συνοδευόμενη από τον αναπλ. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Η ηθοποιός εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα και να επισκεφθεί τους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα.

Το Σάββατο, ένα παιδί δύο ετών πνίγηκε όταν η βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με άλλους 39 μετανάστες χτύπησε σε βράχο κοντά στο Αγαθονήσι. Ηλεκτρονική καμπάνια πραγματοποιούν ακτιβιστές προκειμένου να  συγκεντρωθούν υπογραφές για  την  απονομή βραβείου Νομπέλ  στους  Ελληνες  νησιώτες που έχουν υποδεχθεί χιλιάδες  πρόσφυγες  τον  τελευταίο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή