Διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» για την ανάθεση σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην Πελοπόννησο αφήνει και ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. Από τη μια πλευρά, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, περί ανάγκης συμμόρφωσης του έργου με τον νέο εθνικό σχεδιασμό, ταυτόχρονα όμως ανέφερε ότι με κάποιες βελτιώσεις η σύμβαση θα μπορούσε να υπογραφεί.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) –το οποίο φέρει τη «σφραγίδα» στελεχών του– με βασικό ομιλητή τον Γ. Τσιρώνη. Ο αναπλ. υπουργός υποστήριξε ότι η επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι θέμα εμβληματικής σημασίας για την κυβέρνηση. Και προειδοποίησε ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. κανένα έργο μη σύμφωνο με τις αρχές του νέου ΕΣΔΑ.

Ωστόσο, ο κ. Τσιρώνης φάνηκε διαλλακτικότερος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν (βλ. «Κ» 15.12.15, όπου δήλωνε ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί και θα επαναπροκηρυχθεί), στο ενδεχόμενο έγκρισης της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Εχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση. Μακάρι να αντιληφθούν οι επίδοξοι ανάδοχοι τον νέο σχεδιασμό και να συναινέσουν στις αλλαγές, ώστε να μην αναγκαστούμε να πάμε σε άλλες λύσεις». Ως σημεία διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε τις ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων (150.000 τόνοι/έτος στη σύμβαση), το κόστος της διαχείρισης ανά δήμο (80 ευρώ συν ΦΠΑ για τους πρώτους 150.000 τόνους), τη μείωση του χρόνου παραχώρησης και την αύξηση των εργοστασίων επεξεργασίας, ώστε να μην απέχουν πολύ από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ερώτηση της «Κ», κατά πόσο είναι νομικά εφικτές τόσο εκτεταμένες αλλαγές στο αντικείμενο ενός ολοκληρωμένου διαγωνισμού, ο κ. Τσιρώνης απάντησε ότι το θέμα διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο εκτιμά ότι επιμέρους βελτιώσεις δεν θα αντιμετωπίσουν νομικό πρόβλημα.

Oπως αποκάλυψε η «Κ», το υπ. Οικονομικών και ο ανάδοχος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις εδώ και τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εταιρεία αντιπρότεινε ως ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα τους 130.000 τόνους/έτος, πρόταση που δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Και είναι καταρχήν θετική τόσο για την αύξηση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (από 3 σε 5), όσο και για τη μείωση του χρόνου της σύμβασης, αν καλυφθεί νωρίτερα ο εσωτερικός δείκτης απόδοσης (IRR). Ωστόσο, η εταιρεία επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το θέμα του κόστους εισόδου (gate fee) για τους δήμους. Στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί εντός του μήνα.

Oσον αφορά την Ηλεία, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις που προβλέπει η ΣΔΙΤ είναι πολύ μεγαλύτερες των αναγκαίων και θα υπολογιστούν εκ νέου, μέσω του νέου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). «Τότε θα δούμε αν μπορούν τα έργα να γίνουν μόνο μέσω εθνικών πόρων ή χρειάζεται η συμμετοχή ιδιώτη» ανέφερε. Oλα τα νέα ΠΕΣΔΑ, πάντως, θα πρέπει να έχουν εγκριθεί ώς τον Απρίλιο. Οπως ανέφερε ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημ. Πολιτόπουλος, τα ΠΕΣΔΑ «θα συνοδεύονται από μια στοιχειώδη τεχνικοοικονομική μελέτη» οπότε θα υπάρξει για πρώτη φορά εκτίμηση του κόστους των υποδομών που προτείνουν οι περιφέρειες για τα σκουπίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή