Αξιολόγηση και αντιδράσεις

Αξιολόγηση και αντιδράσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων και ύστερα από αρκετές καθυστερήσεις, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της προτεραιότητας που δόθηκε στα νομοσχέδια που σχετίζονται με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας, κατατίθεται (εκτός απροόπτου) αύριο στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή στελεχών στο Δημόσιο.

Το πολυαναμενόμενο νομοθέτημα, δεδομένου ότι το ζήτημα της αξιολόγησης εκκρεμεί επί σειρά ετών και… κυβερνήσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις ακόμα και εντός της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρέθηκε ο νέος τρόπος επιλογής στελεχών του Δημοσίου και δη γενικών γραμματέων, οι οποίοι βάσει του νομοσχεδίου θα επιλέγονται από τους υπουργούς καθ’ υπόδειξη του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής που θα υποδεικνύει τους πέντε επικρατέστερους… Οι υποψήφιοι γενικοί γραμματείς θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ η ίδια διαδικασία επιλογής ισχύει επίσης για όλους τους «επιτελείς» του Δημοσίου, δηλαδή τους γενικούς γραμματείς και τους αναπληρωτές τους, τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους, τους διοικητές και γενικώς τα μέλη των Δ.Σ. σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.

Ειδικά για την επιλογή των γενικών γραμματέων υπήρξαν έντονες ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Τελικώς, οι αντιδράσεις δεν εισακούστηκαν, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Χριστόφορος Βερναρδάκης, επέμεινε στην αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου, το οποίο για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα έχει αλλαγές.

Κατά τα λοιπά, ωστόσο, κατόπιν ζυμώσεων αλλά και της εκτενούς συζήτησης που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο θα υπάρξουν προσθήκες στο αρχικό κείμενο, οι οποίες όπως έλεγαν στην «Κ» κυβερνητικά στελέχη θα ενισχύουν «τη διαφάνεια και την αξιοκρατία».

Εφεξής και προκειμένου να καταδειχθεί το «πολιτικόν της θέσεως», οι γενικοί γραμματείς μετονομάζονται σε εκτελεστικούς γραμματείς. Οι αρμοδιότητές τους, όπως και των λοιπών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης (γενικών διευθυντών, αναπληρωτών γενικών γραμματέων διευθυνόντων συμβούλων, προέδρων κ.τ.λ.), θα περιγραφούν προσεχώς, με επιμέρους νομοθετήματα όπου χρειάζονται, στο εφαρμοστικό κομμάτι του νόμου. Στόχος είναι να καθοριστούν άπαξ οι αρμοδιότητές τους και όχι όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από τον εκάστοτε υπουργό.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως άλλωστε επεσήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης λεπτομερών οργανογραμμάτων με περιγραφές θέσεων και καθηκόντων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου και στους ΟΤΑ, ενώ στο εγχείρημα θα συμπεριλαμβάνονται και οι υπηρετούντες στα πολιτικά γραφεία.

Προσθήκες υπάρχουν και στη διάταξη που αφορά το Εθνικό Μητρώο Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, τη «δεξαμενή» από όπου θα «αντλούνται» οι γ.γ. και οι λοιποί επιτελείς του Δημοσίου. Δικαίωμα «εγγραφής» στο Μητρώο θα έχουν, βάσει των αλλαγών, εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους «αυξημένων προσόντων» και υπάλληλοι εκτός Δημοσίου -αντίστοιχων προσόντων- αλλά και απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Πολέμου. Η τελευταία αυτή προσθήκη, αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε μετά αίτημα του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου.

Τέλος, αλλαγές επέρχονται και στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής, το οποίο θα επιλέγει τους πέντε επικρατέστερους για κάθε θέση και θα τους προτείνει στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος θα λαμβάνει και την τελική απόφαση επιλογής. Αρχικά, υπήρχε η σκέψη να υπάρχει ένα Ειδικό Συμβούλιο ανά υπουργείο, ωστόσο στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται η σύσταση ενός Συμβουλίου με τρεις συνθέσεις για όλο το φάσμα του Δημοσίου. Η σύνθεσή του θα είναι επταμελής και σε αυτό πέραν από εκπροσώπους του ΑΣΕΠ και της Δημόσιας Διοίκησης θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή