ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εθνικός διάλογος των εντυπώσεων

paidei

Εθνικός διάλογος με πυροτεχνήματα, αλλά για την… ταμπακιέρα παρελκυστική πολιτική. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει στη συγκρότηση της κρίσιμης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΟΣΑ, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ζητήματα υψηλού πολιτικού κόστους, όπως η αξιολόγηση και το νέο ωράριο των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, χθες ένα τρίτο θεσμικό όργανο μπήκε στην κάδρο του εθνικού διαλόγου, μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση του διορισμού του Νίκου Θεοτοκά στη θέση προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Η πρόταση καταψηφίστηκε από Ν.Δ., Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή, ενώ οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». «Το μεγάλο στοίχημα είναι οι θεσμοί, όπως το ΕΣΥΠ, να αποκτήσουν τη θεσμική τους ανεξαρτησία και αυτοτέλειά τους» είπε ο κ. Θεοτοκάς, αλλά ο συντονιστής του τομέα Παιδείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης χαρακτήρισε τον κ. Θεοτoκά ως «ακραία κομματική επιλογή». Από την πλευρά της, η Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρα υπουργός Παιδείας και αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (και συνάδελφος του κ. Θεοτοκά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), υπενθύμισε ότι ο κ. Θεοτοκάς έχει συμμετάσχει στο Συμβούλιο του Παντείου, διαφοροποιούμενος από τη θέση της συνδικαλιστικής παράταξής του. «Οταν διαφώνησε για τα Συμβούλια, δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί ακόμα και με το ίδιο το κόμμα του. Αυτό τον οδήγησε σε αντεγκλήσεις με πολλούς φίλους του. Τον προτιμώ από αυτούς που δεν εκφράζονται και τους θεωρούμε ακομμάτιστους αλλά συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές» τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Ηδη πάντως όσοι «τρέχουν» τον διάλογο από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν κάνει… εντυπωσιακές (τουλάχιστον επικοινωνιακά) προτάσεις. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου θα καλέσει στη Βουλή τους μορφωτικούς ακολούθους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης «για να ακούσουμε τη γνώμη τους για την πορεία του διαλόγου και τις μεταρρυθμίσεις» όπως δήλωσε χθες στην «Κ». Στην Επιτροπή θα προσκληθούν και οι πρώην υπουργοί Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, Μαριέττα Γιαννάκου και Αννα Διαμαντοπούλου, με τον κ. Γαβρόγλου να δικαιολογεί την εξαίρεση των Γεωργίου Α. Παπανδρέου, Πέτρου Ευθυμίου, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αρη Σπηλιωτόπουλου και Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου επειδή δεν άφησαν νομοθετικό έργο που ακόμη να εφαρμόζεται.

Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι οι θέσεις των τριών πρώην υπουργών έχουν ήδη «επιστρέψει» με τις προτάσεις του Αντώνη Λιάκου, προέδρου της επιτροπής για τον Εθνικό Διάλογο. Χθες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στην «Κ» ότι πολλές θέσεις Λιάκου (π.χ. για απόκτηση από τις σχολικές μονάδες οικονομικής αυτονομίας και brand name αλλά και για συγχωνεύσεις ΑΕΙ, παρότι χθες η ηγεσία του Παν. Μακεδονίας αντέδρασε σε πιθανή συζήτηση για συγχώνευση με το ΑΠΘ) κινούνται σε τελείως αντίθετη φιλοσοφία από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, ερώτημα είναι τι τελικά θα καταλήξει προς νομοθέτηση. Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με το μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, οφείλει να ευθυγραμμίσει τον αριθμό διδακτικών ωρών του προσωπικού και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, να προχωρήσει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να μειώσει τις ειδικότητές τους.