Καζνέβ: Χρειάζονται απτά αποτελέσματα

Καζνέβ: Χρειάζονται απτά αποτελέσματα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα έστειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, από τη Λέσβο, κάνοντας λόγο για «αυτοψία» στην πρόοδο που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τα hotspots τα οποία αποτελούν βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να βοηθήσει σε αυτό με τη σειρά της, παρουσιάζοντας απτά αποτελέσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας επισκέφθηκε το hotspot στη Μόρια, τις εγκαταστάσεις στο Καρά Τεπέ, το λιμάνι της Μυτιλήνης και το λιμεναρχείο, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα και την υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Ο κ. Καζνέβ δήλωσε ότι διαπίστωσε «την πραγματική βούληση των ελληνικών αρχών για τη λειτουργία των hotspots», προσθέτοντας όμως ότι «απομένουν πολλά να γίνουν, τα οποία θα γίνουν από κοινού». «Το θέμα είναι ότι υπάρχει η βούληση. Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και την Ε.Ε.» συμπλήρωσε. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα hotspots ως υποχρεωτικό στάδιο για όλους όσοι φτάνουν στην Ελλάδα, πρόσφυγες και μετανάστες, όπου θα πραγματοποιείται η ταυτοποίηση, η καταγραφή και η λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, μέσω των eurodac, αλλά και ο διαχωρισμός όσων δικαιούνται ασύλου και διεθνούς προστασίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να περάσουν στην Ευρώπη, ωστόσο ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για την πολύ καλή συνεργασία και για τις πληροφορίες που παρείχαν σε σχέση με τους τρομοκράτες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνεται χρήση του συστήματος πληροφόρησης Σένγκεν, το οποίο θα πρέπει να είναι διασυνδεδεμένο με τις άλλες υπηρεσίες και να λειτουργήσει task-force όσον αφορά τον έλεγχο των πλαστών διαβατηρίων. «Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή όλης της ατζέντας σημαίνει ότι βάζουμε σε κίνδυνο τη Σένγκεν» κατέληξε.

Οσον αφορά την Τουρκία, υπογράμμισε ότι πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα της παροχής βίζας και να βοηθήσει στον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί.

Υπέρ των επιστροφών

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφου αν η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκλειστεί από τη Ζώνη Σένγκεν απάντησε «φυσικά και το φοβόμαστε αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η λύση στο μεταναστευτικό είναι περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη Ευρώπη». Προσέθεσε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ των επιστροφών, τις οποίες και θέλει να προωθήσει, και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρώπης ώστε να πιεστούν οι χώρες να δεχθούν τους επαναπατρισμούς.

Χθες, επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας μετά την επιστροφή του από τη Λέσβο αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή