«Εξοδος» σεκιούριτι από μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ

«Εξοδος» σεκιούριτι από μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Προς «αποβίβαση» από τα μέσα σταθερής τροχιάς βαίνουν οι τέσσερις εταιρείες σεκιούριτι που καλύπτουν τις ανάγκες φύλαξης των σταθμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, μετά και το πρόσφατο περιστατικό ρατσιστικής φραστικής επίθεσης υπαλλήλου τους σε επιβάτη αφρικανικής καταγωγής. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», το υπουργείο Υποδομών έχει ήδη προγραμματίσει την απαλλαγή των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) από τα έξοδα των 4 εκατ. ευρώ ετησίως, που αποτελεί το κόστος των εταιρειών σεκιούριτι. Ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές ακόμη πώς ακριβώς θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών που εξυπηρετούν εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά. Στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι να αντικαταστήσει τους σεκιουριτάδες με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική σύμβαση για τη διάθεση αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ., που θα επιφορτιστούν με τη φύλαξη σταθμών και συρμών, δεν θα ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Και παλαιότερες διοικήσεις των ΣΤΑΣΥ είχαν ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας για τη φύλαξη σταθμών και συρμών, όμως τα αιτήματα είχαν σκοντάψει στην έλλειψη προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

Το περιστατικό το βράδυ της Κυριακής, οπότε και υπάλληλος σεκιούριτι προσπάθησε να απομακρύνει από βαγόνι αφρικανικής καταγωγής επιβάτη υποστηρίζοντας ότι η αποσκευή του ήταν πολύ μεγάλη, φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την ακατάλληλη ή ελλιπή εκπαίδευση των υπαλλήλων σεκιούριτι.

Την ίδια στιγμή, όμως, παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για αυστηρή φύλαξη στις συγκοινωνίες, η οποία σε περίπτωση απομάκρυνσης των εταιρειών σεκιούριτι δεν θα καλύπτεται. Τα περιστατικά μικροκλοπών είναι καθημερινά και, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν τα 40 την ημέρα στο τμήμα «Θησείο – Βικτώρια» του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη φύλαξης των μέσων σταθερής τροχιάς.

Η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι ζητεί την απομάκρυνση του υπαλλήλου σεκιούριτι που επέδειξε ρατσιστική συμπεριφορά, ενώ ζητεί και την «ενεργοποίηση των ρητρών που προβλέπονται στη σύμβαση με την εταιρεία σεκιούριτι JCB και αφορούν την ενδεχόμενη πρόκληση ζημίας των ΣΤΑΣΥ εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της». Οι εργαζόμενοι στις ΣΤΑΣΥ μιλούν για έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού των εταιρειών φύλαξης, «με αποτέλεσμα να διασύρεται η εταιρεία και να ταλαιπωρούνται άσκοπα επιβάτες μας».