ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδρούν οι δήμοι στη χρηματοδότηση νοσοκομείων

Αντιδρούν οι δήμοι στη χρηματοδότηση νοσοκομείων

Νέα φωτιά στις σχέσεις των εκπροσώπων των δήμων της χώρας και της κυβέρνησης βάζει το θέμα της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ. Τροπολογία που κατατέθηκε επί του σχεδίου νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να επιχορηγήσουν από τους προϋπολογισμούς τους τα νοσοκομεία για την κάλυψη άμεσων αναγκών σε υλικά, μηχανήματα, επισκευές ή/και καύσιμα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, δημάρχων ανά την επικράτεια και υγειονομικών φορέων όπως του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που ζητούν την άμεση απόσυρσή της. Η απάντηση του υπουργείου Υγείας, ότι η τροπολογία δεν υποχρεώνει αλλά διευκολύνει τους δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν δημόσιες δομές υγείας, δεν ικανοποίησε τους δημάρχους, που σημειώνουν ότι είναι βέβαιο ότι ο εκάστοτε δήμος θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση συνειδησιακά, εάν τεθεί θέμα λειτουργίας μιας μονάδας, και όταν μάλιστα οι πόροι που διαθέτουν πλέον οι δήμοι οριακά εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους. Για το ζήτημα αυτό συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η οποία αναλαμβάνει κύκλο συναντήσεων με τις πολιτικές ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με στόχο την αποτροπή ψήφισης της τροπολογίας.

Η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση για απόπειρα μετάθεσης των ευθυνών της για τα αδιέξοδα που δημιούργησε στον χώρο της υγείας στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί διαβούλευση. Κατηγορεί δε την ηγεσία του υπ. Υγείας ότι αδιαφορεί για την υγεία των πολιτών, αφού καλεί την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας, ενώ γνωρίζει ότι δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για να καλύψει ακόμη και τις δικές της ανάγκες. Η απάντηση από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό ήταν ότι η οικονομική επιχορήγηση των δήμων προς νοσοκομεία είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική και γίνεται ύστερα από αίτημα πολλών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, ενώ μπορούσαν, δεν είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν οικονομικά ανάγκες μονάδων υγείας.

Την άποψη ότι «αν και δυνητική η επιχορήγηση, στην πράξη θα καταστεί σε πολλές περιπτώσεις υποχρεωτική, καθώς η κεντρική εξουσία μεταφέρει άλλο ένα συνειδησιακό βάρος στην Αυτοδιοίκηση, που μετατρέπεται σε οικονομικό» εξέφρασε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων που επίσης αντιτίθεται στην τροπολογία. «Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης συνέχισης λειτουργίας πολλών μικρών και μεσαίων νοσοκομείων στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ που διοργανώνει για μεθαύριο, Πέμπτη, παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. – 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 μ. έξω από το υπουργείο Υγείας.