Και τα ακριβά σερβίτσια στο «πόθεν έσχες»

Και τα ακριβά σερβίτσια στο «πόθεν έσχες»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυνομοσχέδιο με πακέτο μέτρων, που θα συζητηθεί και θα προκαλέσει λόγο αλλά και αντίλογο, καταθέτει η κυβέρνηση επιχειρώντας –ορισμένα και με τη συναίνεση εκπροσώπων των θεσμών– να θέσει προς ρύθμιση θεσμικά θέματα για τα οποία πράγματι υπάρχει άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού.

Ξεκινώντας από τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, το λεγόμενο «πόθεν έσχες», για πολιτικούς, δικαστικούς, δημοσιογράφους και λοιπούς, το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζει το «ποιος θα ελέγχεται από ποιον», τι θα δηλώνει αλλά και τι μπορεί να δημοσιοποιείται από την περιουσιακή και προσωπική κατάσταση των υπόχρεων.

Στην Επιτροπή της Βουλής

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, πολιτικοί, υπουργοί, βουλευτές και περιφερειάρχες είναι οι μόνοι που θα ελέγχονται στο εξής από την Ειδική Επιτροπή της Βουλής.

Ολοι οι υπόλοιποι –δικαστές, κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι κ.ά.– οι οποίοι ξεπερνούν ώς τώρα τις 57.000, θα υπάγονται στον έλεγχο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως γινόταν και πριν από δύο χρόνια, οπότε ο νόμος άλλαξε και τους «οδήγησε» όλους στην Επιτροπή της Βουλής, ουσιαστικά καταργώντας κάθε έλεγχο.

Στο εξής θα δηλώνονται στο «πόθεν έσχες» όχι μόνον οι καταθέσεις, τα ακίνητα κ.λπ., αλλά και τα μετρητά στο σπίτι, τιμαλφή, κινητά πολυτελείας, όπως πίνακες και ακριβά σερβίτσια…. Ηδη ισχύει υπουργική απόφαση των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία ορίζει λεπτομερώς ποια κινητά περιουσιακά στοιχεία θα δηλώνονται στο «πόθεν έσχες», απόφαση για την οποία έχουν προσφύγει δικαστικά στο ΣτΕ τέσσερις ενώσεις δικαστικών, δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Επίσης, θα δηλώνονται δάνεια, αλλά και οφειλές πάσης φύσεως (σε ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο, ιδιώτες και αλλού).

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που ήδη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, για παράδειγμα από τους δικαστές και τους εισαγγελείς, οι οποίοι επικαλούνται λόγους ασφαλείας των ιδίων και των οικογενειών τους, η προτεινόμενη ρύθμιση επιχειρεί συγκερασμό των αντίθετων απόψεων. Προβλέπεται να δημοσιοποιούνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία ενός υπόχρεου, δηλαδή ακίνητα και λοιπά, όχι όμως η διεύθυνση της κατοικίας του ή άλλα στοιχεία προσδιοριστικά του τόπου διαμονής του. Από τη δημοσιοποίηση θα εξαιρούνται όσα δηλώνονται ως μετρητά στο σπίτι ή τα τιμαλφή που φυλάσσονται ιδιωτικά από τους κατόχους τους.

Σχετικά με τη σύνθεση της Επιτροπής της Βουλής που θα ελέγχει τους πολιτικούς, η πλειοψηφία της ορίζεται από δικαστές και μη πολιτικά πρόσωπα, αλλά οι εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτουν ως προϋπόθεση να μην μετέχουν πολιτικοί στην εν λόγω Επιτροπή.

Εισαγγελέας για το ΕΣΠΑ

Το πολυνομοσχέδιο, που είναι ήδη έτοιμο από τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, υπό τον Γεώργιο Βασιλειάδη και την εποπτεία του αρμοδίου για Θέματα Διαφθοράς υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, περιλαμβάνει και σωρεία άλλων διατάξεων που σχετίζονται με τον έλεγχο στη διαχείριση των οικονομικών του κράτους ή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας που θα παρακολουθεί τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την υλοποίησή τους. Επικεφαλής τίθεται εισαγγελέας που θα έχει τις αρμοδιότητες των ερευνών αλλά και των διώξεων, καθώς προβλέπεται ότι στη νεοσύστατη υπηρεσία θα συγκεντρώνονται καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση βρίσκει ευήκοα ώτα και στους εκπροσώπους των θεσμών.

Με άλλη διάταξη ενοποιούνται και σημειώνονται μεταβολές στους εισαγγελείς διαφθοράς και τους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς προβλέπεται ότι οι επικεφαλής τους μπορεί να είναι και εισαγγελείς εφετών –τώρα ήταν μόνον αντεισαγγελείς– ενώ επιπλέον ενισχύονται με πολλούς βοηθούς (επικούρους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή