Καθ’ όλα νόμιμη η εκλογή Ντογιάκου

Καθ’ όλα νόμιμη η εκλογή Ντογιάκου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθ’ όλα νόμιμη υπήρξε σύμφωνα με τα πορίσματα των αρμοδίων δικαστικών παραγόντων του Αρείου Πάγου αλλά και την κρίση του υπουργού της Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, η εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου στη νευραλγική θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Τόσο η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου όσο και ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστών, Νίκος Λεοντής, έκριναν ότι η εκλογή Ντογιάκου υπήρξε νόμιμη και ότι ουδείς εκ των μετεχόντων σε αυτή – είτε με την ιδιότητα του εκλογέα (εισαγγελείς εφετών) είτε την ιδιότητα του συνυποψηφίου δεν έθεσε θέμα νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας.

Οι έρευνες για τη νομιμότητα ή μη της εκλογής Ντογιάκου δρομολογήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, ύστερα από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ισίδωρος Ντογιάκος κακώς εξελέγη από τους συναδέλφους του στην Εισαγγελία Εφετών. Μετά την πειθαρχική έρευνα που διενεργήθηκε σε ανώτατο επίπεδο, ουδέν προέκυψε και οι καταγγελίες αποδείχθηκαν αναληθείς. Μετά ταύτα, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης υπήρξε η κατάληξη των ερευνών, αρχειοθέτηση με την οποία συντάχθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, που έχει κατά νόμο πειθαρχική αρμοδιότητα επί των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.

Στην πορισματική της αναφορά η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της νομιμότητας της εκλογής Ντογιάκου, καθώς μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η διαδικασία εκλογής έγινε αποδεκτή όχι μόνον από τους εισαγγελείς που ψήφισαν, τους συνυποψηφίους του Ισίδωρου Ντογιάκου που είχαν κάθε λόγο να καταγγείλουν τυχόν παρανομία, αλλά και από το σύνολο των παραγόντων της Δικαιοσύνης. «Κανένας, επισημαίνει η κ. Θεοδώρου, δεν ισχυρίστηκε ότι η εκλογή αυτή ήταν παράνομη. Ούτε η σημερινή πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία τότε ήταν αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με πολύχρονη και επιτυχή συνδικαλιστική δράση και γνώριζε ως εκ της θέσεώς της τη διαδικασία της εκλογής που εφαρμόστηκε, αμφισβήτησε τότε τη νομιμότητα της εκλογής του Ι. Ντογιάκου». Υπέρ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης και για το σκέλος που αφορούσε την πρόσκληση σε συνέλευση των εισαγγελέων Εφετών από τον κ. Ντογιάκο με τίτλο «εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Α.Π.» τάχθηκαν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ανωτάτου δικαστηρίου, όμως διαφώνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ασκήθηκε πειθαρχική αγωγή σε βάρος του κ. Ντογιάκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή