Αντιδράσεις για τις ισλαμικές σπουδές

Αντιδράσεις για τις ισλαμικές σπουδές

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στα ακαδημαϊκά χρονικά της Ελλάδας τετραετές πρόγραμμα Ισλαμικών Σπουδών, στο ΑΠΘ. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, σε ημερίδα που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός», επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» στις 10/1/2013. Το θέμα, πάντως, προκαλεί αντιδράσεις στην Εκκλησία και μεταξύ των θεολόγων. Μάλιστα, δεν λείπουν τα ευτράπελα. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Μ. Κωνσταντίνου, που είναι υπέρ του προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών, αντιδρώντες τον κατηγορούν ότι δεν είναι ευσεβής χριστιανός ή ότι είναι «χριστιανομάχος», γιατί μετακίνησε προσκυνητάρι του Ιησού Χριστού από την είσοδο της Θεολογικής Σχολής στο παρεκκλήσι της σχολής, ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα επισκευής της εισόδου. «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι θετικοί στην απόφαση περί λειτουργίας του προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών», τόνισε στην «Κ» ο κ. Παντής, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Αλλωστε, πρόκειται για εφαρμογή της απόφασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ. «Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι αυτό που μας οδηγεί, ακόμα και αν είχαμε αντιρρήσεις πολιτικές, να υπακούσουμε στο έργο που η Σύγκλητος ζητάει», προσέθεσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης διευκρίνισε ότι «δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ότι το υπουργείο επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα να παρεμβαίνει στη διδασκαλία και να υποκαθιστά τους εκπαιδευτικούς, πολύ περισσότερο να “συνδιδάσκει“ ή να “επιτηρεί τους εκπαιδευτικούς“». Η ανακοίνωση Φίλη εκδόθηκε ύστερα από διαμαρτυρία του Συλλόγου Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» ότι ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ επισκέπτεται σχολικές μονάδες της μητρόπολής του και διδάσκει Θρησκευτικά. Είναι γνωστό ότι ο κ. Γαβριήλ επισκέπτεται σχολεία μόνο για να συνομιλήσει με τους μαθητές και να απαντήσει σε ερωτήσεις τους. «Οι επισκέψεις του κ. Γαβριήλ έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη διευθυντών σχολικών μονάδων και με αποκλειστική τους ευθύνη», λέει ο κ. Φίλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή