Μια ατελείωτη περιπέτεια προς τα σύνορα

Μια ατελείωτη περιπέτεια προς τα σύνορα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια της αντοχής τους βρίσκονται οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργούν τόσο επίσημα σε οργανωμένες δομές όσο και ανεπίσημα σε δημοτικά γυμναστήρια και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Ενώ ελάχιστα άτομα περνούν καθημερινά τα σύνορα στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες τους οποίους η αστυνομία καθυστερεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής, χάνοντας την υπομονή τους ξεκινούν με τα πόδια προς τα σύνορα. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε χθες ότι άμεσα θα τεθούν σε λειτουργία πέντε ακόμη χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, τέσσερις στον νομό Κιλκίς και ένας στον νομό Πέλλας σε παλαιές εγκαταστάσεις του στρατού, με συνολική χωρητικότητα έως 4.000 άτομα. Πρόκειται για δύο αεροδιαδρόμους στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο, το στρατόπεδο Παπαδάκη στο Δροσάτο, το στρατόπεδο Κοκκινάρι στο Κεντρικό του νομού Κιλκίς καθώς και το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά. Οσον αφορά στα hotspots, τα τέσσερα σε Λέσβο, Χίο, Λέρο και Σάμο είναι πλήρως λειτουργικά, ενώ και στην Κω οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί (εκκρεμεί η σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης) αλλά λόγω των αντιδράσεων η εγκατάσταση δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να προσφέρει τις 20.000 θέσεις φιλοξενίας για τις οποίες είχε δεσμευτεί.

Στην Ειδομένη, στον καταυλισμό που έχει στηθεί από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ΜΚΟ, από την αρχή της εβδομάδας βρίσκονται πάνω από 3.000 άτομα στην αναμονή, καθώς οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί με αποτέλεσμα να μην περνούν περισσότερα από 250 άτομα την ημέρα. Στα Διαβατά φιλοξενούνται περίπου 2.000 άτομα, ενώ με τη συνεργασία των δήμων της περιοχής ξεκίνησε χθες και τακτική αποκομιδή απορριμμάτων. Στην εγκατάσταση φιλοξενούνται κυρίως Σύροι, Ιρακινοί και λίγοι Αφγανοί ,ενώ σύμφωνα με τους υπευθύνους είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν οι πρόσφυγες να παραμείνουν στον χώρο. «Πρόκειται για ανοιχτή δομή φιλοξενίας και η περίφραξη αφορά μόνο την οριοθέτηση του χώρου και την προστασία των ανθρώπων που φιλοξενούνται», αναφέρει στην «Κ» υπάλληλος της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, με αφορμή το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να φύγουν με τα πόδια για την Ειδομένη.

Πολλοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν τα σημεία ανάσχεσης που έχει ορίσει η αστυνομία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, προκειμένου να βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, «οι άνθρωποι είναι πολύ καχύποπτοι και φοβούνται πως αν ξαναμπούν στα λεωφορεία θα τους πάμε πίσω στον Πειραιά». Τη Δευτέρα το απόγευμα η αστυνομία σταμάτησε 6 λεωφορεία που έρχονταν από την Αθήνα, σε πρατήριο καυσίμων στην Καλαμπάκα. Οι επιβάτες διανυκτέρευσαν εκεί την ίδια μέρα αλλά και την επόμενη. Προχθές το πρωί αναχώρησαν τέσσερα λεωφορεία, όμως στη συνέχεια έφτασαν άλλα τέσσερα. Υστερα από αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τον Δήμο Τρικκαίων, οι 458 Σύροι και Ιρακινοί που βρίσκονταν στο πρατήριο, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του δήμου. Χθες, ωστόσο, κάποιοι αρνήθηκαν να λάβουν τροφή θεωρώντας ότι έχουν εγκλωβιστεί και ζήτησαν να μεταφερθούν στα σύνορα. Λίγο αργότερα, η παρεξήγηση λύθηκε και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Στα Τέμπη, πρόσφυγες εξαντλημένοι από την πολύωρη αναμονή έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και ξεκίνησαν κρατώντας την ελληνική σημαία να φτάσουν στα σύνορα με τα πόδια. Ανάπηροι, παιδιά και γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά περπατούσαν στην εθνική οδό δίπλα στις νταλίκες, ώσπου έφτασαν λεωφορεία και τους παρέλαβαν.

Αφίξεις στον Πειραιά

Στον Πειραιά, χθες, έως το απόγευμα είχαν φθάσει 2.051 άτομα, ενώ αργά το βράδυ αναμενόταν ένα ακόμη πλοίο με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων. Οι Αρχές οδηγούν τους πρόσφυγες σε κτίρια δίπλα στις προβλήτες, ωστόσο οι περισσότεροι αποχωρούν αναζητώντας τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στην πλατεία Βικτωρίας, όπου τις τελευταίες ημέρες κοιμούνται και πάλι περίπου 300 μετανάστες. Ο δήμαρχος Αθηναίων σήμερα το πρωί αναμένεται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, για το προσφυγικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή