Ενισχύεται η προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Ενισχύεται η προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερους όρους για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου προτείνει το αναθεωρημένο πλαίσιο που παρουσίασε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε εφαρμογή των υποδείξεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και του Ευρωδικαστηρίου -στο οποίο παραπέμφθηκε η Ελλάδα για την απραξία της στο συγκεκριμένο θέμα- το υπουργείο αποφάσισε να απαγορεύσει εντελώς τη δόμηση κοντά ή μέσα στις αμμοθινικές περιοχές, ενώ αύξησε την αρτιότητα στη γειτονική, αγροτική ζώνη, επιτρέποντας μεν κατοικία και ξενοδοχεία, αλλά όχι μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα όμως… επέτρεψε τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στην προστατευόμενη περιοχή.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που παρουσιάστηκε χθες (από τον αναπλ. υπουργό, Γ. Τσιρώνη, τη γενική διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Μάρθα Κρητικού και την αρμόδια σε θέματα βιοποικιλότητας του υπουργείου, Κατερίνα Στυλογιάννη) αφορά την παραλιακή ζώνη από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία. Η περιοχή αυτή πρόκειται να χαρακτηριστεί «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» (πρόκειται για μια από τις κατηγοριοποιήσεις των προστατευόμενων περιοχών) και να χωριστεί σε δύο ζώνες:

• Η Περιοχή Προστασίας της Φύσης περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή, τον αιγιαλό, τις περιοχές με αμμοθίνες και τις παράκτιες δασικές περιοχές. Στη ζώνη αυτή θα απαγορεύεται η νέα δόμηση, ενώ τα παράνομα κτίσματα θα πρέπει να απομακρυνθούν. Το εξωφρενικό είναι ότι από την τελευταία αυτή ρύθμιση το υπουργείο… εξαιρεί όσα αυθαίρετα δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες τους για να νομιμοποιηθούν, επομένως υπονομεύει τα όσα θεσπίζει.

• Η Ζώνη Αγροτικού Τοπίου. Στην περιοχή αυτή, εκτός από τη γεωργική δραστηριότητα θα επιτρέπονται η κατοικία (με ελάχιστη αρτιότητα τα 20 στρέμματα και ανώτατη δόμηση τα 200 τ.μ.) και τα ξενοδοχεία (20 στρέμματα αρτιότητα, μέχρι 120 κλίνες). Και στις δύο περιπτώσεις, το 80% του οικοπέδου θα πρέπει να διατηρηθεί στη φυσική του μορφή. Η δόμηση θα πρέπει να απέχει 50 μέτρα από τον αιγιαλό (παρότι η νομοθεσία έχει ως ελάχιστο όριο τα 100 μ.) ή τις αμμοθίνες. Δεν επιτρέπονται οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών καταλυμάτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα (τουριστικά χωριά).

«Προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης. «Να είναι αφενός συμβατή με τις απαιτήσεις του ΣτΕ, που είναι εύλογες και θεμιτές, αλλά από την άλλη να μη μηδενίζει την προοπτική μιας ήπιας ανάπτυξης στην περιοχή».

Οσον αφορά την εποπτεία και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής, θα την αναλάβει η διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου), η οποία και θα εκπονήσει διαχειριστικό σχέδιο.

Ερωτώμενη από την «Κ» σχετικά με την περίπτωση που οι οικοδομικές άδειες έχουν νόμιμα εκδοθεί (και βρίσκονται σε αναστολή), αλλά για σημείο όπου η Πολιτεία σκοπεύει να απαγορεύσει τη δόμηση, η κ. Στυλογιάννη απάντησε ότι δεν θα εξαιρεθεί της θεσπιζόμενης απαγόρευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή