«Ευρωστήριξη» σε ιδιωτικά σχολεία

«Ευρωστήριξη» σε ιδιωτικά σχολεία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκή στήριξη έλαβαν χθες οι ιδιοκτήτες των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι βάλλουν κατά των νέων ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση. Το υπουργείο θα εντάξει τις ρυθμίσεις σε ένα άρθρο –το 40– στον νόμο για την Ερευνα που οδεύει προς τη Βουλή.

Ειδικότερα, χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εθνικών Ομοσπονδιών Ανεξάρτητων Σχολείων (ECNAIS-ΜΚΟ με αναγνωρισμένο συμβουλευτικό καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) σε επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση, τη Βουλή και τα κόμματα «εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το άρθρο 40, το οποίο αν εφαρμοστεί θα υπονομεύσει σοβαρά τον πλουραλισμό και την ελευθερία της εκπαίδευσης μέσα στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, θα μεγεθύνει τον συγκεντρωτικό του χαρακτήρα, πρακτικά θα αναιρέσει την αποτελεσματικότητα των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων και τέλος θα μειώσει δραστικά τις διαθέσιμες στους γονείς εκπαιδευτικές επιλογές» και ζητεί την απόσυρσή του. Πιο συγκεκριμένα, το ECNAIS αναφέρει ότι «αυταπόδεικτα η διάταξη παραβιάζει την επαγγελματική και εκπαιδευτική ελευθερία των ιδιωτικών σχολείων, περιορίζει το εύρος των προσφερόμενων επιλογών προς μαθητές και γονείς και θα οδηγήσει εκατοντάδες εργαζομένους στα ιδιωτικά σχολεία στην ανεργία» και ότι «εισάγονται αναδρομικά ρήτρες μονιμότητας για τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό πραγματικά αποτελεί το πιο σοβαρό πλήγμα στη λειτουργική και εκπαιδευτική ελευθερία των ιδιωτικών σχολείων, χωρίς την οποία παύουν πλέον να είναι ιδιωτικά σχολεία».

Από την άλλη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, που θεωρεί θετικές τις ρυθμίσεις, κατήγγειλε χθες ότι «κάποιοι από τους εκπροσώπους των σχολαρχών πιέζουν γονείς ιδιωτικών σχολείων να δημιουργήσουν “κίνημα κατσαρόλας” εναντίον του υπουργού Παιδείας για να μην ψηφιστεί η νέα ρύθμιση». Και προσθέτει: «Θεωρούμε πως η χρήση των γονέων ως επικοινωνιακή ασπίδα μερίδας των σχολαρχών, είναι μια ανέντιμη πράξη πολιτικού αμοραλισμού. Διότι οι γονείς είναι τα πραγματικά θύματα, όσο συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση. Διότι τα χρήματα που πληρώνουν για τις εκτός υποχρεωτικού προγράμματος δραστηριότητες, καταλήγουν στα ταμεία των ιδιοκτητών, συχνά χωρίς οι εργαζόμενοι να αμείβονται όπως προβλέπει η νομοθεσία ή να μην αμείβονται καθόλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή