Ενα ντόμινο βίας μεταξύ προσφύγων φοβούνται οι Αρχές

Ενα ντόμινο βίας μεταξύ προσφύγων φοβούνται οι Αρχές

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Την επόμενη σύρραξη» περιμένουν όσοι βρίσκονται τόσο στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην ενδοχώρα όσο και στα κλειστά πλέον hotspots στα νησιά, καθώς η κατάσταση στα σημεία όπου βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων είναι σχεδόν πολεμική. Ολοφάνερη είναι η ανησυχία από την πλευρά της κυβέρνησης, που όμως, όσον αφορά στη διαχείριση του προβλήματος, ακροβατεί ανάμεσα σε ιδεοληψίες και σοβαρές παραλείψεις: Στον Πειραιά και στην Ειδομένη παραμένουν χιλιάδες μετανάστες σε άθλιες συνθήκες, ενώ στα κλειστά (πλέον) κέντρα στα νησιά δεν καλύπτονται βασικές ανάγκες όπως επαρκής σίτιση για όλους. Παράλληλα, οι υπάρχουσες θέσεις φιλοξενίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, υπολογίζονται σε 6.000 «ελεύθερες» θέσεις, που δεν επαρκούν για τη φιλοξενία όλων όσοι παραμένουν στο λιμάνι και στα σύνορα, οπότε πρακτικά δεν είναι δυνατή η εκκένωση.

Επίσης, πρόθυμοι «βοηθοί» σπέρνουν φήμες και πουλούν ελπίδες στους μετανάστες εντείνοντας το κλίμα πανικού. Πολλοί που μεταφέρονται από τον Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας λίγες ημέρες αργότερα επιστρέφουν γιατί φοβήθηκαν ότι θα τους στείλουν πίσω στην Τουρκία. Η ανακοίνωση της σχεδιαζόμενης επιστροφής της πρώτης ομάδας στην Τουρκία (τόσο από την Κομισιόν όσο και από την κυβέρνηση), που θα πραγματοποιηθεί αύριο, έχει διαδοθεί σαν αστραπή ανάμεσα στους μετανάστες μέσω κοινωνικών δικτύων δημιουργώντας κύμα πανικού.

Στη Χίο, οι Αρχές περίμεναν το «μπαμ» από… αύριο, ακριβώς λόγω της έναρξης της διαδικασίας των επιστροφών. Ωστόσο τα επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα. Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στο hotspot στο Χαλκειός, πρόσφυγες και μετανάστες διαφορετικών εθνικοτήτων ήρθαν στα χέρια. Από μια ασήμαντη αφορμή –γίνεται λόγος για λεκτικό διαξιφισμό– τραυματίστηκαν 6 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να ελέγξει την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της σύρραξης καταστράφηκε το ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, με αποτέλεσμα η οργάνωση να αποχωρήσει. Το επόμενο πρωί, περίπου 600 άτομα απέδρασαν από το hotspot ανοίγοντας τρύπα στο συρματόπλεγμα και κατευθύνθηκαν στον χώρο όπου φιλοξενούνταν οι μετανάστες πριν από την ολοκλήρωση της δομής στο Χαλκειός. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να διαμαρτυρηθούν, ενώ η αστυνομία ζητούσε εσπευσμένα ενισχύσεις.

Μετά τα επεισόδια στη Χίο και τους σοβαρούς τραυματισμούς, «έχουμε περάσει πλέον στη β΄ φάση», αναφέρει στην «Κ» υπεύθυνος μέσα από το κέντρο φιλοξενίας. «Καμία Μη Κυβερνητική Οργάνωση δεν βρίσκεται μέσα στο κλειστό κέντρο, όπου επικρατεί πολύ μεγάλη ένταση. Οργανώνονται συμμορίες που ετοιμάζουν αντίποινα και γίνονται πολύ συχνά μικροεπεισόδια».

Ο δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Βουρνούς, είναι κατηγορηματικός: «Οπου “συντονίζει” η κυβέρνηση δημιουργούνται προβλήματα. Μια μέρα ήρθε κάποιος, έβαλε ένα λουκέτο και το hotspot από ανοιχτή δομή μετατράπηκε σε κλειστή χωρίς να υπάρχουν υποδομές, χωρίς φύλαξη. Παράλληλα, δεν γίνεται καμία ενέργεια για να μειωθεί η ένταση. Το κράτος δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο που πρέπει να έχει και πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, και ειδικά μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ δεν υπάρχουν άνθρωποι που να γνωρίζουν πώς να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις». Συμπληρώνει πως η δομή στη Χίο προετοιμάστηκε σε χώρο που παραχώρησε ο δήμος με το σκεπτικό ότι οι άνθρωποι θα καταγράφονται και θα φεύγουν σε λίγες ώρες. Τα κοντέινερ στήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν «για έναν ύπνο» σε περίπτωση που συγκεντρώνονταν μεγάλος πληθυσμός, όπως είχε ανακοινωθεί στα εγκαίνια του hotspot. «Εχουμε ζητήσει τουλάχιστον μια καντίνα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αγοράσουν τσιγάρα και καφέ αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν», συμπληρώνει ο κ. Βουρνούς.

Και στη Λέσβο, στο κλειστό κέντρο στη Μόρια, προκλήθηκε ένταση και αντιδικία για το φαγητό, αλλά ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις. Οπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, Κατερίνα Κιτίδη, που βρίσκεται στο νησί, «στο κέντρο βρίσκονται περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσους μπορεί να φιλοξενήσει. Κάποιοι παραμένουν σε σκηνές ή κοιμούνται έξω γιατί δεν χωράνε. Καίνε κουβέρτες για να ζεσταθούν.

Οικογένειες έχουν χωριστεί, κάποιοι βρίσκονται εντός της δομής και κάποιοι περιμένουν εκτός, αναλόγως εάν η καταγραφή έγινε πριν ή μετά τις 20 Μαρτίου. Υπάρχει μεγάλη ένταση, που επιδεινώνεται όσο περνούν οι μέρες».

Και όλα αυτά ενώ καθημερινά δεκάδες μετανάστες συνεχίζουν να φτάνουν στα ελληνικά νησιά και τα υπάρχοντα hotspots είναι υπερπλήρη. «Πού θα βάλουμε τους καινούργιους; Αν δεν αποσυμφορηθεί η κατάσταση, θα έχουμε έκτροπα», αναφέρει εργαζόμενος στη Μόρια.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στον Πειραιά στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ Αφγανών και Σύρων. Στο λιμάνι, οι μικροσυμπλοκές είναι καθημερινές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή