Πρόκριμα η απόφαση ΣτΕ για Μητρόπουλο

Πρόκριμα η απόφαση ΣτΕ για Μητρόπουλο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ από πάσης φύσεως φορολογικές παραβάσεις, ακόμα και από εκείνες που αποτελούν αντικείμενο των ερευνών για πάσης φύσεως λίστες που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, κινδυνεύουν να μην εισπραχθούν ποτέ αν οι σχετικοί νόμοι που ισχύουν κριθούν, τελικώς, από το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικοί.

Η υπόθεση του καθηγητή και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, που κρίθηκε ήδη από την πενταμελή σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, καθώς, αν υιοθετηθεί η απόφαση του τμήματος αμετάκλητα από το ανώτατο δικαστήριο, τότε το Δημόσιο κινδυνεύει να χάσει εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση για το πρόστιμο Μητρόπουλου υπήρξε εξαιρετικά σημαντική. Το ανώτατο δικαστήριο με απόφασή του, η οποία δεν είναι ακόμα αμετάκλητη, έκρινε πως οι νόμοι που κατά καιρούς ψηφίζονται (ειδικώς κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης) και με τους οποίους παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών είναι εκτός των πλαισίων του Συντάγματος. Με άλλα λόγια, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, προσμετρώντας ως σημαντική παράμετρο την ασφάλεια δικαίου (να μην αλλάζουν οι νόμοι κατά τις συγκυρίες και τις περιστάσεις), έκρινε ότι όσοι νόμοι που παρέτειναν μετά το 2010 την προβλεπόμενη δεκαετή παραγραφή για φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών κινούνται εκτός συνταγματικών πλαισίων. Μετά ταύτα, έκρινε ότι πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ που επρόκειτο να πληρωθεί από τον Αλέξη Μητρόπουλο είναι ήδη παραγεγραμμένο, και άρα δεν μπορεί να εισπραχθεί.

Το πρόστιμο αυτό είχε καταλογιστεί στον Αλέξη Μητρόπουλο για φορολογικές παραβάσεις που του είχαν αποδοθεί για μη δήλωση ποσού από δικηγορικές αμοιβές. Η δικαστική σύνθεση που έκρινε την υπόθεση Μητρόπουλου –και την αντισυνταγματικότητα των νόμων για τις παρατάσεις– λόγω της μείζονος σπουδαιότητας, παρέπεμψε το θέμα προς αμετάκλητη κρίση, σε διευρυμένη δικαστική σύνθεση (επτά ανωτάτων δικαστών), ακριβώς για το ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ επί του θέματος αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, μία ακόμα απόφαση του ΣτΕ έκρινε πως πρέπει να φορολογούνται τα εμβάσματα του εξωτερικού προ του 2010. Ειδικότερα, με αφορμή φορολογικές υποχρεώσεις γνωστού καλλιτέχνη, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι για τα εμβάσματα του εξωτερικού επιτρέπεται η φορολόγησή τους ως εισοδημάτων από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος όταν ο πολίτης που έβγαλε τα χρήματά του έξω δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει. Και αυτό το θέμα που απασχολεί κόσμο κρίθηκε από την επταμελή σύνθεση του ΣτΕ, προς το οποίο είχαν απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή