Στο περιθώριο οι νεφροπαθείς ελλείψει προσωπικού και μοσχευμάτων

Στο περιθώριο οι νεφροπαθείς ελλείψει προσωπικού και μοσχευμάτων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποστελεχωμένες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και εμπόδια στον δρόμο για τη μεταμόσχευση, λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων, συνθέτουν το σκηνικό απίστευτης ταλαιπωρίας για τους περίπου 10.000 νεφροπαθείς τελικού σταδίου που διαβιούν στη χώρα μας. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες των συλλόγων νεφροπαθών για σημαντικές ελλείψεις στις δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) και είναι χαρακτηριστικό ότι στη μονάδα της Καρδίτσας και της Κατερίνης δεν υπάρχει επιμελητής νεφρολόγος, οι ελλείψεις γιατρών είναι τραγικές σε Φλώρινα και Σέρρες, ενώ νοσηλευτές λείπουν από τη ΜΤΝ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης καθώς και από την Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική της Λάρισας. Την ίδια στιγμή, απαξιώνονται οι μεταμοσχεύσεις λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων με αποτέλεσμα μόλις το 12% των νεφροπαθών τελικού σταδίου να είναι ενταγμένο στο μητρώο αναμονής (1.200 ασθενείς). Αλλωστε, η αναμονή, για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ένας νεφροπαθής, φθάνει τα 8 χρόνια.

Τον γολγοθά των νεφροπαθών στη χώρα μας περιγράφουν στο κείμενο της ερώτησής τους προς τον υπουργό Υγείας, την οποία κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του Ποταμιού Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας και Β΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου. Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το υπουργείο προκειμένου να στελεχώσει επαρκώς τις ΜΝΤ και να ενισχυθεί το σύστημα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία στους ασθενείς να βρουν σωστή και έγκαιρη φροντίδα στη χώρα μας. Οπως αναφέρουν, η δυναμική της χώρας σε δότες οργάνων θα μπορούσε μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα δωρεάν οργάνων και μεταμοσχεύσεων να αξιοποιεί 200 (αντί 30 σήμερα) δότες οργάνων ετησίως, οι οποίοι θα «έδιναν» 400 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού θα μειωνόταν στα 1-2 χρόνια από 8 που είναι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, ευθύνες στο υπουργείο Υγείας επιρρίπτει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για το φετινό «ρεκόρ» πενταετίας σε θανάτους και εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω γρίπης, κάνοντας λόγο για «ολιγωρία στην αντιμετώπιση της επιδημίας γρίπης. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, φέτος από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα 185 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 403 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της γρίπης. Κατά την προηγούμενη περίοδο εποχικής έξαρσης γρίπης (2014-2015), οι θάνατοι και οι νοσηλείες σε Εντατική ήταν 111 και 233 αντίστοιχα, ενώ την περίοδο 2013-2014, 145 ασθενείς κατέληξαν και 330 νοσηλεύθηκαν με γρίπη. Τα λιγότερα θύματα καταγράφηκαν τις δύο προηγούμενες περιόδους (43 θάνατοι και 108 εισαγωγές σε ΜΕΘ την περίοδο 2012-2013 και 54 θάνατοι και 121 εισαγωγές σε ΜΕΘ το 2011-2012). Οπως αναφέρει ο ΙΣΑ, το υπουργείο Υγείας έχει βαρύτατες ευθύνες για σωρεία παραλείψεων, καθώς είναι η μοναδική χρονιά που δεν έγινε εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, δεν υπήρξε μέριμνα να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ και τα νοσοκομεία παραμένουν ακέφαλα με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή