Σχεδόν 7.000 πρόσφυγες ήρθαν μετά τη συμφωνία

Σχεδόν 7.000 πρόσφυγες ήρθαν μετά τη συμφωνία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμός επικρατεί στα νησιά, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν και με τη χρήση βίας, όπως π.χ. στη Σάμο, να βγουν από τις κλειστές δομές, ενώ μετ’ εμποδίων έγινε χθες η δεύτερη επιχείρηση επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία.

Στη χώρα χθες βρίσκονταν 52.666 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας αναφέρουν ότι από τις 20 Μαρτίου, ημέρα εκκίνησης εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά 6.926 άτομα. Την τελευταία εβδομάδα, οπότε και ξεκίνησε η τακτική των επιστροφών στην Τουρκία, ήρθαν στην Ελλάδα από τη γείτονα 1.772 άτομα, ενώ μέσω της διαδικασίας επιστροφών έφυγαν 326 άτομα συνολικά, 202 την προηγούμενη Δευτέρα και 124 χθες, εκ των οποίων όμως ένας Πακιστανός επέστρεψε στη Λέσβο, αφού δεν έγινε δεκτός από την Τουρκία.

Πάντως, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα ασύλου, οι Αρχές είναι δύσκολο να εντοπίσουν εκείνους που μπορούν να επιστραφούν.

Στη Χίο, σύμφωνα με τοπικές πηγές, προχθές το πρωί οι Αρχές είχαν εντοπίσει 25 άτομα που δεν είχαν προσφυγικό προφίλ, από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μαρόκο και την Τυνησία, που επρόκειτο να επιστραφούν. Ωστόσο, μία ώρα αργότερα οι 23 εξ αυτών δήλωσαν πρόθεση να υποβάλουν αίτημα ασύλου, οπότε και σταμάτησε η διαδικασία επιστροφής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα μήνα μετά την υποβολή αιτήματος και εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος και σε δεύτερο βαθμό, οι αιτούντες θα προωθούνται στην ενδοχώρα σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας.

Η απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη τις επόμενες ημέρες είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης, καθώς καθημερινά είναι πλέον τα επεισόδια που σημειώνονται. Σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συζητήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς των συγκεντρωμένων σε Ειδομένη και Πειραιά σε βιομηχανικούς χώρους, αφού πρώτα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αδειάσει ο καταυλισμός στον Πειραιά, χωρίς να πληγεί το «φιλοπροσφυγικό» προφίλ της κυβέρνησης, αναμένεται τη Δευτέρα να μοιραστεί φυλλάδιο στον καταυλισμό στο λιμάνι. Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο η κυβέρνηση αποκαλεί «χρυσή σελίδα για την ιστορία του λιμανιού» την παραμονή των προσφύγων στους επιβατικούς σταθμούς και σε σκηνές για περισσότερο από ένα μήνα. Στο ίδιο φυλλάδιο επισημαίνεται ότι πρέπει να αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά, ότι τα σύνορα έχουν κλείσει οριστικά και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, τα οποία θα βελτιωθούν. «Μη χάνετε το κουράγιό σας, είμαστε μαζί σας, σας αγαπάμε», καταλήγει.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει τη λειτουργία των ανοιχτών δομών στο Λαύριο και στο Σκαραμαγκά. Στο Λαύριο στις παιδικές κατασκηνώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη φιλοξενούνται 395 άτομα, έγκυοι γυναίκες ή γυναίκες με μικρά παιδιά. Στο Σκαραμαγκά, η δομή βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου, «η παρασκευή του συσσιτίου των φιλοξενουμένων έχει ανατεθεί μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών σε ιδιωτικές εταιρείες catering».

Χθες, εξάλλου, η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα και η αμερικανική διοίκηση Ευρώπης προσέφεραν υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Χιλιάδες κρεβάτια, υπνόσακοι, κουβέρτες και άλλα υλικά προσφέρθηκαν στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής της Ελληνικής Δημοκρατίας για διανομή στα κέντρα προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή