Μειωμένες ροές, στάσιμη κατάσταση στον Πειραιά

Μειωμένες ροές, στάσιμη κατάσταση στον Πειραιά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στασιμότητα παρουσιάζεται στην κυβερνητική επιχείρηση μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά, όπου χθες βρίσκονταν 3.805 άτομα (ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων στην Ελλάδα έφτανε χθες τις 53.361 άτομα). Και αυτό παρότι οι αφίξεις από τα νησιά είναι ελάχιστες (5-6 άτομα τα δύο τελευταία 24ωρα). Μάλιστα, μετά την επιτυχημένη μεταφορά περίπου 1.000 προσφύγων στο κέντρο του Σκαραμαγκά και τη θετική εικόνα που έδιναν όσοι μεταφέρθηκαν εκεί, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι πρόσφυγες που βρίσκονται στις προβλήτες να μην επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλα κέντρα, προσβλέποντας να συμπεριληφθούν στους επόμενους 1.000 που θα πάνε στον Σκαραμαγκά την επόμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες επέστρεψαν στον Πειραιά πρόσφυγες από άλλα σημεία, ελπίζοντας και αυτοί να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά! Το αποτέλεσμα ήταν να αναχωρήσει μόνον ένα λεωφορείο με 49 πρόσφυγες από τον Πειραιά για τα Οινόφυτα.

Την ίδια ώρα, οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία έχουν μειωθεί αισθητά. Τα δύο τελευταία 24ωρα αποβιβάστηκαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου 120 και 55 πρόσφυγες, αντίστοιχα.

Υπό περιορισμό, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, κρατούνται 3.644 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια της Λέσβου, 1.827 στη Χίο και 516 στη Σάμο. Το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα η ελληνική πολιτεία είναι πως, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα ν. 4375/2016 για το προσφυγικό, ορίζεται (άρθρο 14) ότι το ανώτατο όριο κράτησης όσων προσφύγων και μεταναστών έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου είναι οι 25 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως όσοι υπέβαλαν αίτημα ασύλου στις 20 Μαρτίου (πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας) συμπληρώνουν το διάστημα των 25 ημερών αύριο! Μάλιστα, από τις επόμενες ημέρες σταδιακά εκατοντάδες άτομα θα συμπληρώνουν τις 25 ημέρες και θα πρέπει να αποδεσμεύονται από τα φυλασσόμενα hotspots, με ερώτημα για τον βαθμό ελευθερίας, καθώς ο νόμος προβλέπει δυνατότητα άλλων περιορισμών για διάστημα έως και 3 μηνών, έως ότου εξετασθεί και γίνει δεκτή ή απορριφθεί η αίτησή τους.

Περίπου 2.700 πρόσφυγες διαμένουν αυτή τη στιγμή σε ξενοδοχεία (1.700) και διαμερίσματα (1.000), στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης ενοικίου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Πλέον δεν επαρκεί το χρονοδιάγραμμα που είχαμε κάνει για τις 20.000 θέσεις μέχρι το τέλος του 2017. Αφότου σφραγίστηκαν τα σύνορα, έχουμε εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε μέρα που ζητούν μετεγκατάσταση. Χρειαζόμαστε μαζικά έτοιμες θέσεις σε χώρους φιλοξενίας», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Πέτρος Μάστακας, υπεύθυνος Προστασίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ήδη παραχωρήσει στην Υπατη Αρμοστεία ένα παλιό στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα τοποθετηθούν σκηνές μέχρι το Πάσχα για τη φιλοξενία έως και 1.400 ατόμων. Στη συνέχεια αναμένεται να τοποθετηθούν κοντέινερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή