Δεν περνάει ημέρα χωρίς επεισόδια

Δεν περνάει ημέρα χωρίς επεισόδια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρυθμη η κατάσταση σε Ειδομένη, Πειραιά αλλά και στην οργανωμένη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, καθώς ομάδες αντιεξουσιαστών καθοδηγούν τους πρόσφυγες σε ακραίες συμπεριφορές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία επεισοδίων. Πάντως, οι προσφυγικές ροές στα νησιά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όλες τις τελευταίες μέρες. Το τελευταίο 24ωρο μόλις 30 άτομα έφθασαν από τα τουρκικά παράλια, 22 στη Σάμο και 8 στη Λέσβο, ενώ χθες σε όλη τη χώρα βρίσκονταν σχεδόν 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες (53.925, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία).

Χθες αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το δημαρχείο Ιωαννίνων και εγκλώβισαν στο γραφείο του τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και άλλα τρία άτομα, με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι 27 που είχαν προσαχθεί νωρίτερα. Πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν μεταφερθεί για φιλοξενία στο στρατόπεδο στον Κατσικά, στα Ιωάννινα, προχθές αντέδρασαν, καθώς οι συνθήκες στον συγκεκριμένο χώρο δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Υπό την καθοδήγηση αντιεξουσιαστών, από την Τετάρτη το βράδυ πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στην Εγνατία Οδό. Μάλιστα, με υπνόσακους κοιμήθηκαν πάνω στο οδόστρωμα. Χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος μετέβη στο σημείο, για να πείσει τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε αστυνομική επέμβαση, για να απελευθερωθεί το οδόστρωμα, κατά την οποία έγιναν και οι προσαγωγές, καθώς πρόσφυγες και «αλληλέγγυοι» επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και καδρόνια. Η κατάληψη του δημαρχείου έληξε όταν οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

Στον Πειραιά, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, χθες παρέμεναν 3.770 άτομα, καθώς περίπου 1.000 έχουν μεταφερθεί στον Σκαραμαγκά τις τελευταίες ημέρες. Χθες σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού συσσιτίου. Ομως, λίγο μετά το βραδινό συσσίτιο, στην Πέτρινη Αποθήκη, δύο Αφγανοί πρόσφυγες διαπληκτίστηκαν, ο ένας έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε τον άλλο, που μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για τις πρώτες βοήθειες. Ο δράστης συνελήφθη. Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι αναμένεται να μεταφερθούν –ή να γίνει προσπάθεια να μεταφερθούν– ακόμα 1.000 άτομα από το λιμάνι, ενώ στον Σκαραμαγκά, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα μπορούν να φιλοξενηθούν 3.500 άτομα. Η εκκένωση του λιμανιού αποτελεί προτεραιότητα, δεδομένης της έναρξης της τουριστικής περιόδου, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι

Το μεγάλο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων που φθάνουν στην Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει η ΜΕΤΑδραση. Από την προηγούμενη εβδομάδα στη Σάμο ξεκίνησε να λειτουργεί η μεταβατική δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης. Πρόκειται για τη δεύτερη μεταβατική δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών που υλοποιείται από τη ΜΕΤΑδραση στα σύνορα, αφού αντίστοιχη δομή λειτουργεί στη Λέσβο από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, έχοντας φιλοξενήσει περισσότερα από 93 παιδιά. Σύντομα αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί και τρίτη αντίστοιχη δομή της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή