Πιέζουν για ωράριο οι φαρμακοποιοί

Πιέζουν για ωράριο οι φαρμακοποιοί

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς το υπουργείο Υγείας για τη ρύθμιση του ωραρίου των φαρμακείων οι φαρμακευτικοί σύλλογοι. Μετά την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για άρση των διημερεύσεων –πλην αργιών και Σαββατοκύριακου– από 1ης Μαΐου 2016, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να επεκτείνει το συγκεκριμένο μέτρο σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «καλούνται οι φαρμακευτικοί σύλλογοι στους οποίους επικρατεί το χαώδες ωράριο να άρουν τις διημερεύσεις από 4 Μαΐου 2016. Οι διανυκτερεύσεις εξακολουθούν να ισχύουν». Με τον τρόπο αυτό οι σύλλογοι πιέζουν το υπουργείο Υγείας να «κλείσει» ξανά το ωράριο. Οπως αναφέρουν, η απελευθέρωση του ωραρίου έχει επιφέρει ένα χάος σε σχέση με τη λειτουργία των φαρμακείων αφού όποιος θέλει ανοίγει και κλείνει όποια ώρα θέλει. Σημειώνεται ότι στην πράξη η μη διημέρευση των φαρμακείων δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για τους πολίτες τουλάχιστον στην Αθήνα, αφού τις ώρες της εφημερίας (Δευτέρα και Τετάρτη 8 π.μ. έως 8 μ.μ.) τα περισσότερα φαρμακεία, αν όχι όλα, επιλέγουν στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του ωραρίου να μένουν ανοιχτά.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς σε διάλογο για το ωράριο των φαρμακείων και αναμένεται σύντομα να γίνει η πρώτη σχετική συνάντηση. Χθες το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος ΦΑΝΙΕ, που εκπροσωπεί και φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στον διάλογο. Το ΦΑΝΙΕ στην ανακοίνωσή του εξαπολύει επίθεση κατά του ΠΦΣ. Οπως αναφέρει, η απόφασή του να μην προβεί σε καμία ανακοίνωση έως την εκδίκαση της αγωγής που του είχε ασκήσει ο ΠΦΣ έχει εκληφθεί από μερικούς ως αδυναμία. «Δεν είναι», σημειώνει και προσθέτει: «Είμαστε σε επαφή με την πολιτεία και αντιμετωπίζουμε όπως πάντα με δέοντα σεβασμό τους θεσμούς και τους συναδέλφους μας. Και είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε το κοινωνικό σύνολο έρμαιο συνδικαλιστικών παιγνίων και ανομολόγητων επιδιώξεων».

Προκαταρκτική για τις ελλείψεις φαρμάκων

Εν τω μεταξύ, προκαταρκτική έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά και τυχόν ευθύνες των φαρμακευτικών εταιρειών. Η έρευνα διετάχθη μετά εξώδικο που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος, συνοδευόμενος από τους νομικούς συμβούλους του ΠΦΣ Ηλία Δημητρέλλο και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Σοφία Αγγέλου, προσήλθε στον Αρειο Πάγο όπου συναντήθηκε με την εισαγγελέα Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Οπως δήλωσε εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, «μέρα με τη μέρα οι ελλείψεις αυξάνονται. Ζητήσαμε από την κ. εισαγγελέα τη διερεύνηση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου και είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος. Δεσμευθήκαμε να καταθέσουμε επιπλέον στοιχεία προκειμένου να διερευνηθεί ποιοι ευθύνονται για τις ελλείψεις. Πρέπει οι Ελληνες ασθενείς να μπορούν να προμηθεύονται απρόσκοπτα τα φάρμακά τους και όχι να εξάγονται για να πλουτίζουν κάποιοι θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή