Αιτήσεις επιστροφής σε τόπους καταγωγής

Αιτήσεις επιστροφής σε τόπους καταγωγής

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετική απήχηση στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι, ως φαίνεται, επιθυμούν να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους δείχνει να έχει το νέο σύστημα κινητικότητας που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, ήδη έχει κατατεθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων από υπαλλήλους οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν χρήση του νέου θεσμικού πλαισίου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκύπτει από εργαζομένους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που απασχολούνται κυρίως σε εφορίες, πολεοδομίες, δήμους και νομαρχίες.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της προδιαβούλευσης και καταρτίζεται το τελικό κείμενο.

Ενα από τα «ευαίσθητα» σημεία του νομοσχεδίου είναι αυτό που αφορά την κινητικότητα απασχολουμένων στον τομέα της Υγείας. Δεδομένου ότι πολλά νοσοκομεία, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι υποστελεχωμένα, θα υπάρξουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε στο στάδιο της προδιαβούλευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης πρότεινε τον καθορισμό ενιαίων ειδικών απαγορεύσεων για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού, προβάλλοντας ως παράδειγμα το νοσηλευτικό προσωπικό.

Οπως διευκρινίζεται, στόχος της εθελοντικής κινητικότητας, εκτός από την κάλυψη κενών θέσεων, είναι και ο εξορθολογισμός της κατανομής του προσωπικού που απασχολείται στη δημόσια διοίκηση. Οι περιορισμοί για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων κρίνονται αναγκαίοι, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω αποδυνάμωση σε ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα είναι τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι πιθανότατα δεν θα γίνουν δεκτά τα –ήδη αρκετά– αιτήματα νοσηλευτών που ζητούν να μετακινηθούν σε νοσοκομεία της επαρχίας, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο οργανωμένα και με μικρότερο φόρτο εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή