«Μάχη» και για το ωράριο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τετάρτη, στις ηλεκτρονικές καρτέλες μερικών φαρμακείων της Αθήνας μπορούσε να διαβάσει κάποιος τις διημερεύσεις τής εν λόγω ημέρας. Ωστόσο αυτές δεν ίσχυαν. Ο μόνος λόγος που συνεχίζουν να αναγράφονται είναι επειδή χρειάζεται ειδική ρύθμιση για να «κατέβουν». Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει προχωρήσει στην άρση των διημερεύσεων των φαρμακείων ευθύνης του –πλην αργιών και Σαββατοκύριακου– από 1ης Μαΐου 2016. Το ίδιο έχουν κληθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να κάνουν και τα φαρμακεία της υπόλοιπης χώρας. Οι διανυκτερεύσεις σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν.

Η κίνηση αυτή γίνεται από τον ΦΣΑ και τον ΠΦΣ προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς το υπ. Υγείας να «κλείσει» το ελεύθερο ωράριο των φαρμακείων. «Πάτημα» για να ασκηθεί πίεση έδωσε η ίδια η ηγεσία του υπ. Υγείας που έχει εκφράσει τη διάθεση να επαναρρυθμίσει το τοπίο που έχει δημιουργηθεί μετά την απελευθέρωση του ωραρίου. Το υπ. Υγείας φέρεται να συντάσσεται με την άποψη των φαρμακευτικών συλλόγων ότι η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων έχει δημιουργήσει προβλήματα. Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπ. Υγείας, οι προτάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εξετάζονται.

Στόχος είναι η επικείμενη ρύθμιση να γίνει «με βάση τις ανάγκες πρόσβασης των πολιτών σε φαρμακεία, αλλά και τη δυνατότητα ανταπόκρισης των φαρμακοποιών».

Περί διανυκτερεύσεων

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητεί να υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου άμεσα και καταγγέλλει «ασυνέπεια των λόγων και των υποσχέσεων του υπ. Υγείας σχετικά με την τακτοποίηση της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων». Μάλιστα, από κάποιους φαρμακοποιούς δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να «σβήσουν» από τις καρτέλες των φαρμακείων και οι διανυκτερεύσεις των φαρμακείων, αφού η άρση των διημερεύσεων χαρακτηρίζεται μια μάλλον «σχετικά ήπια» μορφή αντίδρασης.

Ειδικά για την Αθήνα, στην πράξη η μη διημέρευση των φαρμακείων δεν προκαλεί μεγάλη αναστάτωση για τους πολίτες, αφού τις ώρες της εφημερίας (Δευτέρα και Τετάρτη 8 π.μ. έως 8 μ.μ.) τα περισσότερα, αν όχι όλα, φαρμακεία επιλέγουν να μένουν ανοιχτά, στο πλαίσιο του ελεύθερου ωραρίου. Σήμερα, με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, από τις 3.000 φαρμακεία του Λεκανοπεδίου, σε μηνιαία βάση τα 450 ήταν διημερεύοντα και τα 150 διανυκτερεύοντα, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των φαρμακείων με ελεύθερο ωράριο, διότι δεν δηλώνονται οι ώρες λειτουργίας τους. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν λάβει θέση μάχης για το ωράριο από το 2011 όταν νομοθετήθηκε το «διευρυμένο» ωράριο σε εθελοντική βάση. Οσοι φαρμακοποιοί ήθελαν μπορούσαν να ανοίγουν τα φαρμακεία τους τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, καθώς και το Σάββατο, ακολουθώντας ωστόσο πιστά το ωράριο της διημέρευσης. Οι σύλλογοι τότε ήταν υποχρεωμένοι να αναγράφουν στις καρτέλες τους και τα «διευρυμένα» φαρμακεία, κάτι που όμως συχνά δεν γινόταν. Το 2014 ωστόσο πλέον θεσπίστηκε το ελεύθερο ωράριο που σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ό,τι ώρα θέλει, χωρίς να το δηλώνει κάπου. Και όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «ας μας πουν πότε τα φαρμακεία είναι κλειστά για να βγάλουμε εφημερίες».

Την απόφαση του ΦΣΑ και του ΠΦΣ για άρση των διημερεύσεων δεν ακολουθούν όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι. Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης διαφώνησε με τη συγκεκριμένη κίνηση, τονίζοντας ότι απλώς διευρύνει τον οικονομικό χώρο λειτουργίας των φαρμακείων με διευρυμένο ή ελεύθερο ωράριο, καθώς και ότι στην ουσία «νομιμοποιεί» την αναρχία στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή