Υπαλληλική αποκέντρωση λόγω… κρίσης

Υπαλληλική αποκέντρωση λόγω… κρίσης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το νομοσχέδιο να μην έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή  –ούτε καν να έχει διαμορφωθεί το τελικό κείμενο–, ωστόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή στον μόνιμο εθελοντικό μηχανισμό κινητικότητας. Στόχος, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο των αιτήσεων που έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται σωρηδόν, να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, προκειμένου να «μετριάσουν» τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και αυτές που, όπως όλα δείχνουν, επίκεινται από τις μισθολογικές μειώσεις και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η ανταπόκριση των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο σύστημα κινητικότητας, το οποίο δεν έχει καν θεσμοθετηθεί, πόσο μάλλον ξεκινήσει να εφαρμόζεται, είναι πρωτοφανής. Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και απασχολούνται κυρίως σε εφορίες, πολεοδομίες, δήμους και νομαρχίες. Στην πλειονότητά τους οι αιτούντες ζητούν να κάνουν χρήση του… υπό κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου για να απασχοληθούν σε δημόσιες υπηρεσίες του τόπου καταγωγής τους.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή περί τα τέλη του μηνός, δεδομένου ότι μόλις ολοκληρώθηκε το στάδιο της προδιαβούλευσης και καταρτίζεται το τελικό κείμενο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τελικές διατάξεις που θα αφορούν στην κινητικότητα απασχολουμένων σε «ευαίσθητους», και με υψηλό ποσοστό κενών θέσεων, τομείς, όπως ο τομέας της υγείας. Εκτιμάται ότι σε αυτές τις θέσεις θα υπάρξουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εργαζομένων, δεδομένου ότι πολλά νοσοκομεία, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι υποστελεχωμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, που αναρτήθηκε στο στάδιο της προδιαβούλευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, πρότεινε τον καθορισμό ενιαίων ειδικών απαγορεύσεων για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού, προβάλλοντας ως παράδειγμα το νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως διευκρινίζεται, στόχος της εθελοντικής κινητικότητας, εκτός από την κάλυψη κενών θέσεων, είναι και ο εξορθολογισμός της κατανομής του προσωπικού που απασχολείται στη δημόσια διοίκηση. Οι περιορισμοί για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων κρίνονται αναγκαίες για να μην υπάρξει περαιτέρω αποδυνάμωση σε ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όπως τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας.

Με αυτά τα δεδομένα πιθανότατα δεν θα γίνουν δεκτά τα –ήδη αρκετά– αιτήματα νοσηλευτών που ζητούν να μετακινηθούν σε νοσοκομεία της επαρχίας, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο οργανωμένα και με οπωσδήποτε λιγότερο φόρτο εργασίας.

Τα κίνητρα

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να υπάρξουν βαθμολογικά και μισθολογικά κίνητρα για τους υπαλλήλους που θα επιλέξουν να μετακινηθούν σε παραμεθόριες περιοχές ή νησιά, στα οποία υπάρχει «χαμηλή ζήτηση», ενώ οι εν λόγω υπάλληλοι θα έχουν προβάδισμα μορίων και σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων. Παράλληλα προωθείται η επέκταση της δυνατότητας συνυπηρέτησης συζύγων –εκτός Αθήνας–, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στην περιοχή που υπηρετεί ο ένας εξ αυτών.

Αρχικά, η κινητικότητα θα αφορά μόνο θέσεις υπαλλήλων, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η σταδιακή επέκτασή της και για την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η κινητικότητα πρακτικά θα διεξάγεται σε τρεις περιόδους ανά έτος: π.χ., τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο. Ως προς την εφαρμογή της, θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών κεντρική υπηρεσία κινητικότητας, η οποία θα συντονίζει την όλη διαδικασία και θα αξιολογεί τα αιτήματα των υπαλλήλων. Παράλληλα, σε κάθε υπουργείο θα συσταθεί επίσης υπηρεσία κινητικότητας, η οποία θα διατηρεί επικαιροποιημένο μητρώο των υπηρετούντων υπαλλήλων ανά μονάδα, θα κάνει εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες αλλά και το εργασιακό προφίλ του κάθε υπαλλήλου, ενώ θα γνωμοδοτεί και για τα αιτήματα των υπηρεσιών για κάλυψη θέσεων.

Η υπηρεσία κινητικότητας θα καταγράφει όλες τις «κενές θέσεις» σε βάσεις δεδομένων, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι υπάλληλοι, ενώ κριτήρια για την αποδοχή των αιτήσεων θα είναι τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία και οι επιδόσεις στη συνέντευξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή