Ετοιμο για τη μεταστέγαση του υπουργείου Οικονομικών το κτίριο Κεράνη

Ετοιμο για τη μεταστέγαση του υπουργείου Οικονομικών το κτίριο Κεράνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με τη μεταστέγαση του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο Κεράνη στη λεωφόρο Θηβών. Πρόκειται για το ακίνητο που επί χρόνια παραμένει αναξιοποίητο από το Δημόσιο, παρότι κατά καιρούς είχαν εμφανιστεί διάφορα υπουργεία και φορείς ως υποψήφιοι χρήστες. Το ζήτημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα, καθώς πλέον το Δημόσιο δαπανά ετησίως 2,65 εκατ. ευρώ με τη μορφή ενοικίου στην ΑΕΕΑΠ, χωρίς μέχρι στιγμής να αξιοποιείται από καμία υπηρεσία. Το κτίριο των 42.000 τ.μ. μπορεί να φιλοξενήσει έως 2.400 εργαζομένους και προσφέρει 650 θέσεις. Είχε συμπεριληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στα δύο πακέτα των συνολικά 28 ακινήτων (14 και 14 αντίστοιχα) που αποκτήθηκαν μέσω sale and leaseback από την Εθνική Πανγαία και την τότε Eurobank Properties και νυν Grivalia Properties, αντί τιμήματος 115,5 και 145,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής Πανγαίας, το τελευταίο διάστημα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών επισκέφθηκαν αρκετές φορές το ακίνητο, προκειμένου να επιθεωρήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Εκτιμούν δε ότι οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν και στόχος της κυβέρνησης είναι η στέγαση ενός ακόμα υπουργείου, πλην του υπ. Οικονομικών, στο εν λόγω κτίριο γραφείων. «Το κτίριο του Κεράνη είναι το δεύτερο πιο ποιοτικό που διαθέτουμε στο χαρτοφυλάκιό μας, έπειτα από το ακίνητο του Καρελλά, που στεγάζονται τα νέα γραφεία της Cosmote στην Αττική Οδό και το οποίο ολοκληρώθηκε προ διετίας. Είναι σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, διαθέτει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και όλη η υποδομή είναι έτοιμη, προκειμένου να υποδεχθεί νέους χρήστες», αναφέρει στην «Κ» ο Αρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ακίνητο διαθέτει, μεταξύ άλλων, αμφιθέατρο, αίθουσα συσκέψεων, ενώ το μόνο που θα απαιτηθεί είναι η επίπλωση, καθώς και ο σχετικός γραφειακός εξοπλισμός που θα χρειαστεί ο νέος χρήστης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε επισημάνει και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, το 2014 δαπανήθηκαν 24 εκατ. ευρώ για τη στέγαση των διαφόρων υπηρεσιών του υπουργείου, τη στιγμή που υπάρχουν σύγχρονα ιδιόκτητα ακίνητα, όπου θα μπορούσαν να στεγάσουν τα εν λόγω τμήματα. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο Κεράνη, στα όρια Ρέντη-Πειραιά, αποκτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1998, αντί συνολικού τιμήματος 35 εκατ. ευρώ.

Εως το 2002 είχαν δαπανηθεί επιπλέον 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, καθώς έως τότε ήταν επί της ουσίας ένα βιομηχανικό κτίριο. Αρχικός στόχος ήταν η εκεί μεταφορά του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, κίνηση που όμως ματαιώθηκε ως αποτέλεσμα της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων του υπουργείου. Εκτοτε έχουν… μετακομίσει στο ακίνητο το υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με το Τουριστικής Ανάπτυξης και πιο πρόσφατα τα Δικαστήρια Πειραιά, σχέδια που επίσης εγκαταλείφθηκαν λόγω αντιδράσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή